Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Tidiga insatser vid ätstörning är avgörande”

Publicerad: 17 juni 2019, 05:00

Trots att vi beställde mer vård så ökade köerna 2018 för barn och unga med ätstörningar. Vad det beror på är något som utreds, skriver Susanne Nordling (MP) i en replik.


Ingen person i behov av vård ska behöva vänta längre än absolut nödvändigt. Det här gäller i högsta grad barn och unga med ätstörning. Vi har en vårdgaranti i Region Stockholm och barn under 16 år med snabb viktminskning är en av de patientgrupper som ges allra högst prioritet. Vi vet att tidiga insatser är viktiga både för en god prognos och för att minska lidandet. Därför är det, precis som Talla Alkurdi (S) och Elinor Odeberg (S) skriver, ett problem att köerna växte i fjol.

Det är inget vi tar lätt på. Vi har en långsiktig planering av ätstörningsvården och när köerna växer så hanterar vi det genom att beställa mer vård. Men trots att vi beställde mer vård så ökade köerna 2018. Vad det beror på är något som utreds och resultatet presenteras i höst. Resultatet kommer självklart att leda till åtgärder.

Det finns också andra verktyg för att minska köerna som vi arbetar med. Det handlar till exempel om att få in unga med ätstörningar på rätt vårdnivå. På så vis frigörs resurser inom specialistvården så att de får mer resurser till de svårast sjuka patienterna. Ett exempel på det är att man på Mandos drop in-verksamheter gör en triagering vilket kortar köer till specialistvården. Stockholms centrum för ätstörning har också fått ett uppdrag att förbättra detta utifrån behov.

Tidiga insatser är viktigt och det är viktigt att snabbt fånga upp unga med ätstörningar. Här finns också förbättringar att göra. Från koalitionens sida vill vi därför höja kunskapen om ätstörningar inom primärvården och inom psykiatrin. Det görs en genomlysning av utbildningsbehovet inom området. Det gäller inom primärvården, men Centrum för Psykiatriforskning har också i uppdrag att öka kunskapen hos allt från skolsköterskor till personalen i Barn- och ungdomspsykiatrin, Bup.

Kunskapen om ätstörning, och behandlingsmetoderna, utvecklas snabbt. Det är hoppfullt och jag delar textförfattarnas åsikt att varken våra unga eller debatten vinner på förenklade orsakssamband till varför de blir sjuka.

SUSANNE NORDLING

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev