torsdag1 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Titta på modeller för att förbättra kontinuitet”

Det är inte helt ovanligt att det inte finns fler uttag att göra då man ska hämta ut sin blodtrycksmedicin för femtioelfte gången, skriver apotekaren Thony Björk i en replik.

Publicerad: 4 april 2022, 03:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Thony Björk, leg apotekare, sakkunnig i läkemedelsfrågor, SPF Seniorerna. Foto: Tomas Södergren


Ämnen i artikeln:

ApotekstjänstLäkemedelFarmaci

Magnus Axelsson skriver i en debattartikel i Dagens Medicin nr 11/22 att han är kritisk till apotekens ambitioner att utveckla tjänster för att förbättra tillgängligheten till läkemedel. 

Jag håller helt med om att det måste vara en tydlig gräns mellan att å ena sidan ställa diagnos och ordinera ett receptläkemedel och å andra sidan att expediera och säkerställa att läkemedlet kan användas korrekt. Det finns en etisk risk med läkemedelssäljande läkare och med förskrivande apotekare.

LÄS MER: ”Utöka förskrivningsrätten för sjuksköterskor och barnmorskor” 

Det kan dock finnas en poäng i att titta på modeller för att förbättra kontinuitet i läkemedelsbehandlingen genom att följa och utvärdera hur andra länder i Europa utvecklar tillgängligheten till läkemedel. 

Det är inte helt ovanligt att det inte finns fler uttag att göra då man står vid apoteksdisken och ska hämta ut sin blodtrycksmedicin för femtioelfte gången. Det är ju inte alla som är digitala och beställer via nätet. Där ser man om det finns uttag att göra eller inte.

Om inga uttag finns kvar skulle det vara bra att kunna få med sig hem en mindre förpackning i väntan på att kontakt med förskrivaren fås. Det är inte enkelt att få den kontakten momentant. Och bättre att få sitt receptläkemedel än att gå hem utan och riskera avbrott i behandlingen. 

Danmark har en sådan modell införd på apotek, med vad jag förstår gott resultat. Givetvis är detta undantag från normal förskrivning, men det ger möjlighet till en klart förbättrad behandlingskontinuitet. Och i kommande Nationell läkemedelslista skulle expeditionen ses.

Thony Björk, leg apotekare, sakkunnig i läkemedelsfrågor, SPF Seniorerna

 

Replik på:

”Slå ur hågen att gräset är grönare på andra sidan”

Kommentarer:

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev