Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”TLV bör ta hänsyn till apotekens lager”

Publicerad: 24 oktober 2014, 10:32

Andreas Rosenlund och Lars Birkeland.

Foto: Susanne Kronholm

Lars Birkeland och Andreas Rosenlund, Kronans Apotek, uppmanar TLV att se över hur prissänkningar på läkemedel genomförs. Som det är i dag förlorar apoteken stora belopp när prisen på inköpta läkemedel plötsligt sänks.


Vi vill att alla i Sveriges, oavsett var de bor, ska ha enkel och trygg tillgång till läkemedel och farmaceutisk rådgivning till lägsta möjliga kostnad för samhället. Därför är det positivt när TLV, Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, sänker priserna på läkemedel som har ett onaturligt högt pris i Sverige i förhållande till andra västeuropeiska länder som vi kan jämföra oss med.

De genomgångar och överenskommelser som i dag sker mellan TLV och läkemedelsindustrin har lett till sänkta kostnader för det allmänna, och det är positivt, eftersom läkemedelsindustrin, med dagens prismodell, kunnat njuta av ett högre pris på läkemedel i många år i jämförelse med vad de kunnat uppnå i andra västeuropeiska länder.

Vi har flera gånger från TLV:s sida också fått höra att ambitionen inte är att påverka apotekens marginaler genom dessa sänkningar, tyvärr är dock verkligheten en annan. TLV tar inte in det faktum att en samtidig prissänkning i alla led också innebär att apotekens lagervärde sänks vilket får omfattande konsekvenser. Med en servicegrad på 96 procent ligger det betydande lager av läkemedel på landets apotek.

Det mest aktuella exemplet är Symbicort, ett av Astra Zeneca tillverkat läkemedel för behandling av astma och KOL. Astra Zeneca och TLV har kommit överens om att sänka priset på läkemedlet från den 1 november med 30 procent.

Tyvärr kom informationen med kort varsel, 8 oktober, och då kom endast information via leverantören om prissänkningen. Det TLV inte tar hänsyn till är att apoteken har läkemedel på sina hyllor som plötsligt tappar 30 procent av sitt värde. Det innebär att ett läkemedel som köpts in till apoteket för att säljas för 1 800 kronor plötsligt måste säljas för 1 200 kronor. Även om apotekens marginal är närmast oförändrad, cirka 75 kronor, så har apoteket ändå förlorat närmare 600 kronor.

När det gäller Symbicort är vår bedömning att alla landets apotek får ta en ekonomisk förlust på upp emot 20 miljoner kronor. Det är pengar som slår direkt på apotekens resultat och som måste hämtas hem någon annanstans. Ett sämre resultat på apoteken, antingen det är i stora eller mindre kedjor eller hos oavhängiga aktörer, slår direkt mot den service apoteken har råd att ge kunderna. Vi vill ha förutsägbara ramvillkor för att då kunna satsa på att utvidga apotekens roll och därmed reducera kostnaderna inom hälso- och sjukvården.

Apoteken sitter självklart inte still och tar en stor ekonomisk förlust utan agerar. Genom att försöka sälja ut befintligt lager och begränsa mängden läkemedel som beställs hem innan prissänkningen kan den ekonomiska skadan lindras. Som bransch är vi upptagna av en mycket hög servicegrad på apoteken. Självklart försöker vi se till så att läkemedel finns hemma, men risken för att kunder får besöka apotek utan att få sitt läkemedel ökar under denna period.

Ett sätt att undvika den här situationen är om apotekens inköpspriser sänks en månad innan priset till kund sänks. På så sätt kan apoteken kompensera sig för ett lägre inköpspris och behöver inte agera genom att försöka anpassa sitt lager.

Därför vill vi uppmana TLV att nu se över hur de prissänkningar som planeras genomförs. För dagens system innebär negativa konsekvenser för apotek och kunder, något som TLV framhållit inte ska ske, men som är en realitet.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev