tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

TLV försvarar det oförsvarbara

Publicerad: 30 oktober 2012, 12:04

TLV bagatelliserar problemen med utbytessystemet, skriver Per Åke Zillén i ett svar till Inger Erlandsson.


Inger Erlandsson från Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, skriver i en debattartikel att uppgiften om att 200 000 människor felmedicinerar till följd av utbytessystemet är ”olycklig”. Man förstår av texten att hon gissar att den verkliga siffran är lägre. Jag gissar att den är högre. Sanningen är att vi inte vet.

Vad vi vet är att följsamheten vid läkemedelsbehandling generellt sett är rätt skral. En vanlig uppskattning är att cirka 50 procent av dem som faktiskt går till apoteket och tar ut sina förskrivna läkemedel följer ordinationen ordentligt. Man tar för lite, för mycket, inte alls, oregelbundet, när man kommer ihåg. Så var det redan på den tiden då det stod exakt samma namn på läkemedlet i journalen, på receptet och på förpackningen av läkemedlet.

Utbytessystemet har kraftfullt försvårat möjligheterna till följsamhet i läkemedelsbehandlingen, i synnerhet för alla dem som behöver flera olika läkemedel.

En läkemedelslista är aktuell bara under den tid det tar att förflytta sig från läkaren till apoteket. På apoteket byts – synbarligen slumpmässigt – inget, några eller alla läkemedel på listan ut mot andra läkemedel. Apoteket lämnar gärna ut en lista på alla recept, men i påsen får kunden med sig helt eller delvis andra läkemedel. Dubbla och oförenliga budskap, flerdubbel risk för felmedicinering.

Utbytessystemet genomfördes trots alla varningar för de oundvikligt ökade riskerna för felmedicinering.

Konsekvenserna blir nu allt synligare för allt fler. Genom att försvara systemet och bagatellisera problemen försöker TLV nu försvara det oförsvarbara.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev