tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”TLV:s tolkning av lagen riskerar att leda till höjda priser”

Publicerad: 15 juni 2016, 05:00

Stig Tornell, vd, och Andreas Rosenlund, informations­direktör, Kronans Apotek.

Foto: Susanne Kronholm

TLV måste omvärdera sina beslut när det gäller parallellimporterade varor så att vi inte får högre priser och sämre tillgänglighet, skriver Kronans Apotek.

Ämnen i artikeln:

Kronans Apotek

Kronans Apotek har under våren överklagat två beslut från Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV. Om TLV:s beslut blir gällande riskerar det att leda till dyrare läkemedel, brist på läkemedel och sämre lönsamhet för apoteken.

Ett beslut rör medicintekniska produkter som apoteken importerat direkt från EU till ett lägre pris än det som den svenska återförsäljaren erbjuder. Det är alltså samma produkt som importerats till ett lägre pris från EU. Produkten har sålts på apoteken och därmed har apoteken fått en lite högre marginal.

Frågan som ska prövas är om apoteken får sälja dessa produkter från EU utan att TLV fastslagit ett pris för dem. Detta trots att produkten sålts till det pris som TLV fastställt för produkten som köpts hos den svenska återförsäljaren.

TLV hotar med vite på två miljoner kronor om Kronans Apotek säljer en sådan parallellimporterad medicinteknisk produkt igen utan ett formellt fastställt pris av TLV.

Det är samma läkemedel från samma tillverkare.

I ett annat beslut har TLV lagt en sanktions­avgift på Kronans Apotek. Orsaken är sänkta priser på två olika läkemedel. Apoteken har då haft parallellt importerade läkemedel från EU på lager och sålt dessa. Det är samma läkemedel från samma tillverkare som importerats till ett lägre pris från EU. I några fall har apoteken missat att sänka sina priser, eftersom prissänkningen sker manuellt, och därmed sålt läkemedlet till ett högre pris. Kronans Apotek har i fem av nio fall sålt läkemedlet till ett lägre pris än det av TLV fastställda.

TLV tolkar lagen så att apoteken inte får sänka priserna själva vid försäljningen utan det parallell­handlade läkemedlet måste få ett fastställt pris av TLV. Det tar cirka sex veckor. Det allvarliga med TLV:s tolkning av lagen är konsekvenserna:

1. Högre priser på läkemedel. Om ett läkemedelsbolag i Sverige sätter i system att sänka sitt pris en gång per månad under en längre tid kommer de parallellimporterade läkemedlen från EU att slås ut. Färre leverantörer kommer att innebära högre priser.

2. Brist på läkemedel när apoteken måste sälja det billigaste parallellimporterade läke­medlet på marknaden, i stället för att apoteken får sänka priset på det läkemedel de har på hyllan och sälja det.

3. Parallellimport från EU står för en stor andel av apotekens lönsamhet. Fallande lön­samhet innebär effektiviseringar på apoteken och ökat behov av att sälja andra lönsamma produkter. Vi kommer helt enkelt få mer av annat än läkemedel på apoteken och färre händer kommer behöva göra mer.

TLV måste omvärdera sina beslut när det gäller parallellimporterade varor så att vi inte får högre priser och sämre tillgänglighet. Om TLV inte gör det måste regeringen agera för att förtydliga lagstiftningen.

STIG TORNELL OCH ANDREAS ROSENLUND

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev