tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

TLV sopar felmedicinering under mattan

Publicerad: 10 oktober 2012, 08:15

Studier visar att det bara är vart fjärde fall av felmedicinering som upptäcks, skriver Anders Ekedahl. Han uppmanar TLV att ta de risker på allvar som generiskt utbyte kan ge upphov till.


I debattartikeln Ständiga byten av medicin både dyrbart och riskfyllt i Dagens Nyheter den 25 september refererar Johan Wallér, vd, Sveriges apoteksförening, Thony Björk, ordförande, Sveriges farmacevtförbund, Carina Jansson, ordförande, Farmaciförbundet, Marie Wedin, ordförande, Sveriges läkarförbund, Sineva Ribeiro, ordförande, Vårdförbundet till uppgiften ”att så många som 200 000 patienter felmedicinerar varje år, enbart på grund av förvirringen som uppstår till följd av generikasystemet” – en uppgift som de hämtat i en av de studier som jag varit involverad i.

TLV skriver i en kommentar på sin hemsida ”... att det skulle vara en förhastad slutsats om att 200 000 felmedicinerar” och påstår sedan att: ”Mot den här bakgrunden anser vi, liksom forskargruppen, att man inte kan dra slutsatsen att 200 000 felmedicinerar varje år enbart till följd av generikasystemet”.

Svarsfrekvensen i den aktuella studien var cirka 60 procent vilket är ganska normalt för den här typen av studier. I studien intervjuades apotekskunder som hämtade sina egna receptordinerade läkemedel som ingår i det generiska utbytessystemet och med tidigare erfarenhet av generiskt utbyte, det vill säga som hade fått generiskt utbyte av receptordinerade läkemedel vid tidigare tillfälle.

Den aktuella studien är bara en av flera studier där upp till 20 procent av de intervjuade patienterna angett att de upptäckt att de felmedicinerat på grund av generiskt utbyte. Det vanligaste är dubbelmedicinering.

Men mer än hälften av patienterna besöker inte apoteket själva, deras receptordinerade läkemedel hämtas i stället av ett ombud. Generellt har de patienter som själva besöker apoteket bättre kunskap om den ordinerade behandlingen. Dessutom har apotekspersonalen möjlighet att  förtydliga och försäkra sig om att kunden är införstådd med det generiska utbytet. Patienter som inte själva hämtar sina läkemedel har generellt fler läkemedel, flera brister i informationen om den ordinerade behandlingen och svårare att hålla reda på denna, det vill säga risken för felmedicinering är större hos denna grupp än hos dem som besöker apoteket själva.

Felmedicinering är en handling som sker av misstag och som man är omedveten om. Studier visar att det bara är vart fjärde fall av felmedicinering som upptäcks. Siffran 200 000 är bara toppen på isberget – tillgänglig kunskap talar för att antalet patienter som felmedicinerat på grund av det generiska utbytet är betydligt högre.

TLV anger att de patientsäkerhetsrisker som generiskt utbyte kan ge upphov till måste tas på allvar och att det är angeläget att få mer kunskap om dem. Jag vill uppmana TLV att visa att man menar allvar i stället för att försöka sopa problemet under mattan.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev