Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Transportstyrelsen är ikapp med ärendekön

Publicerad: 13 mars 2012, 08:26

Kön för prövning av fall där läkare anmält förare som av medicinska skäl inte bör ha körkort har varit för lång, men nu är den kortad, lugnar Lars Englund på Transportstyrelsen.


I Dagens Medicin nr 8/12 påpekar kollegan Staffan Nilsson med all rätt   hur tokigt det är när en myndighet som Transportstyrelsen går ut och ber   kollegor vara aktiva när det gäller att anmäla medicinskt olämpliga   förare och sedan inte klarar av att agera tillräckligt snabbt när läkare   anmäler.

Det är därför roligt att kunna lugna Staffan Nilsson med att Transportstyrelsens körkorts­avdelning nu är ikapp med denna ärendekö. Handläggning av en läkaranmälan startar inom en till tre veckor, inte sällan samma dag som den kommer in.

Om en sådan anmälan innehåller alla uppgifter som behövs för att återkalla körkortet och läkaren som gjort anmälan är specialistkompetent kan sedan själva återkallelsen ske inom någon månad.  
Det som ändå tar tid i processen är att körkortsinne­havaren också måste underrättas om den anmälan som kommit och få möjlighet att yttra sig. Om det är uppenbart att förhållandena innebär olämplighet kan dock körkortet återkallas tills vidare (interimistiskt).

Alla läkare är anmälningsskyldiga men bara en specialistkompetent läkares intyg duger för att återkallelse ska kunna ske. Annars blir det en fördröjning via ett föreläggande om läkarintyg från lämplig specialistkompetent läkare. Något som kan vara bra att tänka på för alla som handleder läkare under AT eller ST. En kontrasignering behövs!

Det är roligt att vara myndighetsföreträdare när allt fungerar bra och de gånger det inte gör det är det också skönt att veta att det finns engagerade och kunniga kollegor som Staffan Nilsson som påpekar bristerna. Det fanns all anledning att reagera!

I dagarna planeras ett symposium på Läkaresällskapets riksstämma 2012 om det etiska dilemma som kan uppstå i samband med dessa svåra frågor. Också på Svensk förening för allmänmedicins vårmöte i Luleå nu i mars ges samma möjlighet att diskutera det som Staffan Nilsson efterlyser.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev