Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Tre sommarhälsningar från Sylf till vården

Publicerad: 30 juni 2014, 07:58

Sara Lei, styrelseledamot, Sveriges yngre läkares förening och Emma Spak, ordförande, Sveriges yngre läkares förening.

”Medan sjukvården trixar med scheman och stänger ned planerad verksamhet tar närmare 600 läkarstudenter examen från våra svenska lärosäten och går tillsammans med läkarstudenter som klarat termin 9 och 10 ut i arbetslivet.”


Nu är den efterlängtade sommaren äntligen här med strålande sol, vind i håret och småfåglars sång. Samtidigt är vi på väg in i sjukvårdens tuffaste månader med stora bemanningsproblem. Medan sjukvården trixar med scheman och stänger ned planerad verksamhet tar närmare 600 läkarstudenter examen från våra svenska lärosäten och går tillsammans med läkarstudenter som klarat termin 9 och 10 ut i arbetslivet.

Glädjen över det första jobbet som läkare vilar på ambitionen att göra gott, lära sig nya saker och ta sig an läkarrollen för första gången. Hos de flesta underläkare finns sannolikt också rädslan att misslyckas och begå något allvarligt fel som riskerar att skada en patient. Underläkarnas rädsla för att begå misstag är rimlig då ingen läkare är ofelbar. Sjukvården bygger på att läkare använder kunskap och omdöme för att fatta beslut.

En av de viktigaste egenskaperna, inte minst för en oerfaren läkare, är att ha en god förståelse för sina egna begränsningar. Ödmjukhet och självkännedom är grundförutsättningarna för det förtroende vi får när vi som läkare ansvarar för andra människor. Att som olegitimerad läkare ha god tillgång till mer erfarna kollegors råd och bedömningar är både ett sätt att säkerställa patientsäkerheten och ett sätt att utveckla ens egen kliniska kompetens.

Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, har tidigare framfört kritik och menar att det är mycket allvarligt när en verksamhet inte säkerställer handledning för icke legitimerade läkare. Samtidigt har den enskilda läkaren ett personligt ansvar. Underläkaren måste kunna stå för sina beslut, men ingen ska behöva ligga sömnlös för att man inte har haft tillgång till handledning eller instruktion när det behövts.

Olegitimerade underläkare som arbetar i väntan på AT är en särskilt utsatt grupp. Det regelverk som gäller för AT-läkare och den tydliga organisation som har byggts upp kring AT-tjänstgöring saknas ofta för denna grupp. Läkare som arbetar i väntan på AT riskerar att få ett sämre stöd än andra underläkare eftersom handledning inte är ett krav. Hela 44 procent av de olegitimerade läkarna som arbetade i väntan på AT (genomsnittlig väntetid 9,1 månader) saknade enligt Sylfs AT-rankning 2013 en personlig handledare. Lång väntetid gör att AT inte fyller sin tilltänkta funktion som introduktion till läkaryrket eftersom de flesta i väntan på AT arbetar som underläkare.

Sylf anser att arbetsgivaren för att kunna säkerställa patientsäkerheten och en god arbetsmiljö ska tillhandahålla en personlig handledare och god klinisk instruktion när olegitimerade läkare erbjuds arbete som underläkare före AT. Allra helst bör fler AT-tjänster tillhandahållas så att väntetiden kan minskas.

I väntan på det vill vi skicka tre sommarhälsningar till den svenska sjukvården.

■ Den första till underläkare som tar sitt första arbete som läkare: Våga be om hjälp och stöd så att du tryggt kan komma in i din yrkesroll både för din och för dina patienters skull.

■  Den andra till erfarna läkare: Kom ihåg hur det kändes att vara ny i läkaryrket. Dela med dig av din kunskap till de nya underläkarna på kliniken, uppmuntra till täta kontakter och visa lite extra förståelse när du återigen söks för en fråga som för dig verkar enkel.

■ Den tredje och sista hälsningen går till chefer och schemaläggare: Tänk på att planera bemanningen så att de nya underläkarna får en god introduktion, individuellt anpassad instruktion och handledning samt ett schema som ger utrymme att be om råd vid behov. Som ny underläkare behöver man få ta ansvar utifrån kunskaper och färdigheter och få möjlighet att växa in i läkarrollen.

Med skräckblandad förtjusning går en ny kull underläkare ut i arbetslivet. Låt oss göra deras start i världens bästa yrke så bra som möjligt!

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev