Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Trist att se halvhjärtad utbyggnad”

Publicerad: 27 januari 2014, 07:42

Har vi inte råd att satsa pengar i dag så att sjukvården om 10–15 år fungerar? frågar Per Åstrand, överläkare vid Danderyds sjukhus.


En av de viktigare delarna i våra liv är att få ha hälsan. Om vi själva och våra kära är sjuka orkar vi inte med något av allt annat som livet kan erbjuda. Ekonomer har åtskilliga gånger förklarat för mig, men det handlar om vad som ska prioriteras. Hälsa är grunden för en lyckad samhällsstruktur och utan investeringar i vår framtida vård i dag äventyras grundvalen för vårt svenska välstånd.

En ny byggnad vid Danderyds sjukhus har varit planerad i många år. Den ska rymma en akutmottagning, en intensivvårdsavdelning, en hjärtintensivvårdsavdelning med tillhörande hjärtkateteriseringslaboratorium, en operationsavdelning och en intermediärvårdsavdelning.

För ett par år sedan var all planering klar. Ritningar och planer för vilken verksamhet som skulle rymmas var färdiga. Då rycktes mattan undan för oss. Plötsligt sade då våra politiker på landstinget att cirka 200 miljoner kronor saknades för nybyggnationen. De gamla planerna revs upp och arbetet började om igen. Vad allt detta har kostat vågar jag inte tänka på. Alla jag talat med är överens om att den byggnad som planeras stå klar runt 2018 redan är för liten. Jag misstänker att kostnaden för Nya Karolinska Solna har dragit iväg för mycket och att pengarna tog slut.

Vård av akut sjuka personer kräver snabbhet. Vården av personer som insjuknat i en stroke vittnar om detta. En hjärna med syrebrist klarar sig inte så länge. Antalet patienter med en akut stroke som söker sig till Danderyds sjukhus kommer att öka fram­över. Den byggnad som många på Danderyds sjukhus var med och planerade för för flera år sedan skulle ha klarat detta ökade krav. Jag tvivlar på att den nya byggnaden kommer att klara detta. Danderyds sjukhusledning arbetar hårt för att göra det bästa av situationen, men det är trist att se ett projekt som redan i planeringsstadiet knappt får godkänt. Den akutbyggnad som nu planeras har faktiskt färre mottagningsrum än den akut vi har i dag.

Jag skulle vilja hävda att vi i Storstockholm har de ekonomiska förutsättningarna för att bygga en optimal akutvårdsbyggnad på Danderyds sjukhus. Att vi i Sverige har råd att investera pengar i sjukvården. Allt handlar om vad som ska prioriteras. Vi har under hösten blivit varse att alliansen planerar att bygga ut tunnelbanan i Stockholm för cirka 26 miljarder kronor. Visst behövs infrastruktur men vi har gång på gång sett investeringar göras som får kosta nästan hur mycket som helst. Kan man ställa kostnad för infrastruktur eller vägar mot kostnad för vård? Jag anser att man kan det. I Sverige lägger vi, i en internationell jämförelse, en förhållandevis liten del av bruttonationalprodukten på sjukvård. Med den ökade teknik som finns till hands inom vården och allt dyrare behandlingsmetoder för allt fler sjukdomar kan inte vården bli annat än dyrare. Att tro annat är i bästa fall naivt.

Kan inte tunnelbanan vänta något år? Har vi inte råd att satsa pengar i dag så att vi garanterar att sjukvården om 10–15 år fungerar? Jag är övertygad om att befolkningen i Storstockholm, om den kunde, skulle välja att satsa lite mer för att få chansen att behålla god hälsa år 2025. Finns det någon politiker som ser på vår framtid i stora drag?

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev