Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Tuberkulos – allt annat än en sjukdom från det förgångna”

Publicerad: 24 mars 2018, 06:00

Foto: Atul Loke

Tuberkulos behöver flyttas högt upp på priolistan inom global hälsa, skriver Läkare utan gränser i dag på Världstuberkulosdagen.


Ämnen i artikeln:

MultiresistensTuberkulos

I dag den 24 mars infaller Världstuberkulosdagen. I Sverige förknippas tuberkulos ofta med det förflutna och är en doldis på folkhälsoagendan. Men globalt sett är det den infektionssjukdom som skördar flest liv och inte minst läkemedelsresistenta former av tbc ökar i en oroväckande takt.

Många svenskar associerar tuberkulos med det förgångna, en sjukdom som våra förfäder kände till alltför väl. Kanske går tankarna till någon av de kända konstnärer och författare som drabbades av sjukdomen. Den finlandssvenska poeten Edith Södergran insjuknade exempelvis redan i tonåren i tuberkulos och dog bara 31 år gammal. Då, i en tid innan antibiotikan var uppfunnen, var rådet till tuberkulossjuka att sluta arbeta, bo ensamma i svala rum som vette mot norr, dricka centrifugerad mjölk och äta genomkokt kött.

I takt med att sjukdomen i stor utsträckning försvunnit från vår del av världen har den också försvunnit från vårt medvetande. Och därmed även från priolistan för forskning och utveckling av bättre diagnostik, vaccin och läkemedel. Men faktum är att ingen annan infektionssjukdom dödar så många människor i världen i dag, och det är ofta fattiga människor och sårbara grupper som drabbas hårdast.

Kanske mest oroväckande är spridningen av multiresistent tuberkulos, en mycket svårbehandlad form av sjukdomen där bakterien utvecklat resistens mot flera typer av antibiotika. Inom FN:s agenda för hållbar utveckling har det satts upp ambitiösa mål vad gäller tuberkulos – att reducera dödstalen med 90 procent och minska antalet nya fall med 80 procent till 2030. Om vi ska uppnå detta är en ordentlig uppryckning på flera fronter nödvändig.

Biverkningarna kan leda till alla helvetes kval.

För fem år sedan kom goda nyheter i form av två helt nya läkemedel, bedakilin och delamanid. Det var de första nya läkemedlen mot tuberkulos som kom ut på marknaden på 50 år. Men i många länder är de inte tillgängliga över huvud taget vilket innebär att patienter med multiresistent tbc fortfarande tvingas genomlida den två år långa behandlingen med gamla ineffektiva läkemedel där biverkningarna kan leda till alla helvetes kval – utan att ens vara säkra på att de blir friska. Nästan som på Edith Södergrans tid.

Med cirka 20 000 patienter årligen är Läkare utan gränser en av de största icke-statliga aktörerna inom tuberkulosvården. Vi är enormt frustrerade över att patienter fortfarande måste genomlida långa och smärtsamma behandlingar när de hade kunnat få bättre hjälp. Och att de läkemedel som tagits fram inte används, framför allt inte där de behövs som mest.

I dag, på Världstuberkulosdagen, kräver vi att regeringar, givare och aktörer inom global hälsa slutar blunda för de massiva luckor som finns inom prevention, diagnostisering och behandling av tuberkulos. Det är inte en sjukdom som tillhör det förgångna – det är en av nutidens största hälsoutmaningar. Tuberkulos behöver flyttas högt upp på priolistan inom global hälsa. Och det borde ha gjorts redan igår.

ANNA SJÖBLOM

Ämnen i artikeln:

MultiresistensTuberkulos

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News