söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Tveksam nytta av nya kolesterol­sänkare”

Publicerad: 29 mars 2017, 11:42

Foto: Amgen

Varför avbröts det kolesterolsänkande experimentet Fourier i förtid? frågar forskaren Uffe Ravnskov.

Ämnen i artikeln:

Kolesterol

Professor Peter M Nilsson säger i Dagens Medicin nr 12/17 att det viktigaste beskedet från det senaste kolesterolsänkande experimentet Fourier är att det ”en gång för alla begraver alla tvivel om LDL-kolesterolets skadliga roll i uppkomsten av hjärt-kärlsjukdom.”

Men hur förklarar han att det var 444 som dog i behandlingsgruppen men endast 426 i kontrollgruppen? Och hur förklarar han att det var fler som dog av en hjärt-kärlsjukdom i behandlingsgruppen? Om man anser att det är LDL-kolesterolet, som förorsakar våra hjärt-kärlsjukdomar, då borde en massiv sänkning av detta hos nästan 14 000 patienter med hjärt-kärlsjukdom åtminstone ha minskat dödligheten lite grand och inte ökat den.

Amgen hade planerat att experimentet skulle pågå under fyra år, men avbröt det redan efter 26 månader därför att skillnaden mellan antalet hjärthändelser hade blivit statistisk säker och större än man förväntat sig. Men varför var man endast intresserad av antalet hjärthändelser? Många av dessa läker ju ändå med obetydliga följder eller inga alls.

Jag är säker på att de flesta statin­behandlade tar medicinen för att förlänga livet. En relevant fråga till Amgen är därför varför de avbröt experimentet innan de var säkra på att detta var möjligt.

UFFE RAVNSKOV

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev