lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Tvinga inte AT-läkare med barn att flytta

Publicerad: 4 oktober 2012, 07:00

Det ska inte gå ut över blivande läkare att glesbygden avfolkas, skriver Caisa Laurell, nyutexaminerad läkare i Stockholm.


Nu under pågående AT-ansökan, och all debatt som förs kring detta, vill jag ge några synpunkter som jag sällan tycker blir belysta. Nämligen det faktum att examinerade läkare inte har en självklar rätt till sin AT. I vart fall inte överallt i landet. För mig är det svårt att förstå och acceptera politiska beslut där man vägrar tillsätta platser nog för alla, oavsett i vilken stad du råkar bo i.

Rätta mig om jag har fel, men visst bygger dessa beslut på en önskan att rekrytera blivande läkare ut i landet genom att tvinga dem att lämna storstäderna för att göra AT på mindre ort? Det ska inte gå ut över blivande läkare att glesbygden avfolkas – det är ett problem som rör många fler områden och nivåer. Och priset blir högt för dem som av personliga skäl inte kan flytta. Sådana skäl kan vara familjebildning eller aktiv forskning.

Att vänta i snitt 18 månader på att få tillgång till något utav Stockholms sjukhus AT-platser är för mig beklagligt. Och ineffektivt. Det är inte underläkare det råder brist på utan specialister. Denna flaskhals drabbar mest den examinerade som tvingas söka underläkarvikariat vilket innebär både dålig lön och dåliga arbetsvillkor. Det är inte bara att välja och vraka – många tar inte ens emot olegitimerade läkare. De flesta av oss hamnar inom psykiatrin och geriatriken, vilkas verksamheter till stor del alltså drivs av under­läkare.

Och som jag tidigare nämnde är det svårt att ställa någon typ av krav i denna position.
För vänner utanför läkarkåren låter det hela absurt. Som att inte få göra uppkörningen efter teoriprovet när man ska ta körkort. Efter många års slit och stora lån har man ändå inte rätt till en AT-plats efter examen för att sedan kunna erhålla legitimation. Jo, för dig som kan och kan tänka dig flytta tvärs över landet. Men fortfarande är det ett jobb du söker, med dina forna kursare som konkurrenter. Inte en självklar rättighet till din andra del av utbildningen.

Bara här skulle den sexåriga utbildningen utan AT ha mycket att vinna. Tills dess skulle jag vilja se ett mer nyanserat system, där exempelvis examinerade läkare med barn har förtur till de sjukhus som finns där de bor. Samma sak om de bedriver aktiv forskning.

Dit flest söker ska flest resurser tilldelas. Det skulle leda till att rekryteringen av AT-läkare inte sker enbart på sjukhusets egna villkor som mest handlar om att anställa en bra arbetshäst.

Jag vet inte hur många gånger kursare berättat att de under intervjun blivit frågade om högst personliga ting som hur de bor, civilstånd och om det finns risk för barnfödande.
Det är felvänt! Det är den examinerade som ska välja sjukhus utifrån profil, lön och andra förmåner. Inte tvärtom.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev