fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Undersköterskor är viktiga men kan inte ersätta sjuksköterskor”

Publicerad: 29 november 2017, 06:00

Att försöka ersätta sjuksköterskor med undersköterskor prövades redan på 1980-talet i ett misslyckat försök.

Foto: Thinkstock

Det finns fortfarande de som tror att bara vi snabbutbildar undersköterskorna så blir allt bra, skriver en debattör och hävdar motsatsen.


Legitimation för undersköterskor ska utredas av Harriet Wallberg på uppdrag av socialminister Annika Strandhäll (S). Harriet Wallberg ska kartlägga vilka arbetsuppgifter undersköterskor har i den kommunala omsorgen och i den landstingsdrivna hälso- och sjukvården.

Socialstyrelsen säger nej till legitimation, Vård­före­tagarna och Vårdförbundet tvekar men Kommunal säger tveklöst ja. Utredningen ska redovisas till regeringen senast den 30 april 2019.

Detta är ett förslag som luktar mycket illa. Det ursäktas av ministern med att något måste göras åt bristen på sjuksköterskor. Ja, det förstår vi. Men, om vi går till historien, att pröva om undersköterskor kan ersätta sjuksköterskor testades som ett experiment av det statliga utvecklingsinstitutet Spri och med arbetsgivarens goda minne i fem år på Söderby sjukhus, ett långtidsvårdssjukhus, och en rapport finns om detta miss­lyckande: Undersköterskans roll i lång­tids­vården, (Spri 1981).

Så här var det. På nio avdelningar fanns fem avdelningsföreståndare, flera sjuksköterskor och 30 undersköterskor. Undersköterskorna skulle sköta sin avdelning (24 patienter) ensamma efter klockan 16, och om de bedömde att de behövde sjuksköterska skulle de vända sig till den avdelning som var bemannad med två sjuksköterskor.

Detta krävde att de korrekt kunde bedöma sina patienters behov, vilka åtgärder som behövdes och då begära hjälp av sjuksköterska, samt ha kontakter med närstående. De skulle dela de mediciner som var delade på bricka samt ge extra medicinering vid behov. Dessutom var de arbetsledare på kvällen. De fick några veckors intern kurs för att ta på sig detta ansvar. Det visade sig att undersköterskorna inte orkade med det och sjukhuset fick sedermera läggas ner.

De fem avdelningsföreståndarna protesterade under hela projektet men fick ständigt höra att ”de inte funnit sin roll”! En politiker som kom till ett möte påkallat av sjuksköterskorna sa: ”Jag vet inte vad det egentligen är för skillnad mellan en under­sköterska och en sjuksköterska”! När vi frågade honom hur de kunde ta beslut om detta trots att vi framfört protester sa han att ”När man sitter och ska ta beslut i landstinget så litar man på att tjänste­männen har gjort ett bra jobb med alla pappershögar, och man kan inte själv sätta sig in i alla detaljer!”

Varför anses sjuksköterskors kunskaper inte vara värdefulla?

Nu dyker det här spöket upp igen och det finns fortfarande de som tror att bara vi snabbutbildar undersköterskorna så blir allt bra!

Experimentet på Söderby krävde av under­sköterskorna att de kunde bedöma sina patienters behov och vid många tillfällen upplevde under­sköterskorna svårigheter med detta. Legitimerade sjuk­sköterskor kan bedöma patienters omvårdnadsbehov, för de har gedigen kunskap om patienters olika behov som de fått under treårig högskoleutbildning. Dessa behov är unika och de förändras under vårdtiden och behöver därför bedömas igen och igen. Det är många olika pusselbitar som hör ihop med sjuksköterskans agerande.

När läkaren bedömer patienten och ger en ordination som sjuksköterskan utför så bedömer sjuk­sköterskan i sin tur patienten i förhållande till ordinationen, innan hon utför den. Det är en professionell kvalitetsgaranti som det ofta inte förstås värdet av. Av en legitimerad sjuksköterska krävs en djup förståelse för vad som händer i vården, att ha en fingertoppskänsla för och ta ansvar så att patienterna får det de har rätt till för sin hälsa. Detta lär man sig inte på några månaders utbildning.

Varför anses sjuksköterskors kunskaper inte vara värdefulla?

Varför ser man inte till att sjuksköterskor trivs på sin arbetsplats med fungerande ledning och en anständig lön?

Undersköterskor är viktiga och duktiga som sådana, men kan inte vara ersättare för sjuk­sköterskor!

BRITTA BERGLUND

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev