Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Upphandlingen har stora brister

Publicerad: 27 oktober 2011, 13:12

Glaxo Smithkline är på flera punkter kritiskt till hur landstingens upphandling av HPV-vaccin har genomförts, skriver företagets kommersiella direktör Johan Thor i en replik.


Efter flera överväganden har Glaxo Smithkline, GSK, valt att överpröva upphandlingen av livmoder­hals­cancer­vaccin. Beslutet kritiseras av Jonas Claesson, verksamhetschef vid läkemedels­cent­rum och Jonas Rastad, landstingsdirektör i Västerbottens läns landsting.

Utifrån de båda vaccinernas produktresuméer framgår det att Cervarix är det mest effektiva vaccinet i syfte att skydda mot livmoderhalscancer. Det mest centrala måttet för skyddseffekt i kliniska studier är det mot äkta förstadier till livmoderhalscancer, så kallad precancer, och den totala skyddseffekt som vaccinet kan ge oberoende av orsakande HPV-virus hos kvinnor, före sexdebut.

Här skyddar Cervarix i 93 procent av fallen. Närmast jämförbara publicerade siffra för Gardasil är 43 procent. (Siffrorna är hämtade från slutanalyserna av de respektive vaccinernas fas III-studier. Direkt jämförbara studier är inte utförda, vilket mycket riktigt påpekas av författarna).

Debattförfattarna pekar korrekt på svårigheterna med att jämföra olika vacciners skyddseffekt. De konstaterar att det saknas direkt jämförande studier av Gardasil och Cervarix och att  ... utan direkt jämförelse i samma studie kan lite sägas om produkternas inbördes effektivitet .

Här måste jag invända. Om jämförelser vore omöjliga skulle landstingen svårligen kunna genomföra upphandlingar av läkemedel över huvud taget. GSK har i det här fallet jämfört data från vaccinernas stora fas III-studier, som refereras i vaccinernas produktresuméer och som legat till grund för deras registrering.

GSK är på flera punkter kritiskt till hur upphandlingen genomförts, exempelvis vad det gäller vikten av skydd mot kondylom. Cervarix har här fått ett prispåslag på 44,9 procent. Mycket av upphandlingen handlar alltså om tämligen ofarliga könsvårtor.

Vår huvudsakliga invändning i vår överprövning är dock att SLL Upphandling accepterat en helt egen beräkningsmodell för Gardasil. Landstinget hade mycket tydliga kriterier för hur skyddet mot livmoderhalscancer skulle beräknas. Dessa kriterier har åsidosatts i samband med utvärderingen.
Även om vi bortser från att Sanofi Pasteur MSD har valt att inte följa instruktionerna i anbudsunderlaget, innehåller anbudet också allvarliga brister och direkta fel, som var för sig skulle ändra utkomsten av upphandlingen. Bland annat baseras skyddseffekten på statistik över förekomst av olika HPV-virus i  Europa  (WHO/ICO, 2010), vilket alltså är en annan källa än den som angavs i förfrågnings­underlaget. Men siffrorna i anbudet är felaktiga, de avser  Västeuropa , där Sverige inte ingår, enligt WHO:s indelning.

GSK är i denna fråga givetvis inte objektivt, utan bokstavligt talat part i målet. Men vi arbetar hårt för transparens och professionalitet och känner därtill att vi talar för ett vaccin med starkt skydd mot livmoderhalscancer och undrar därför om det verkligen ska få gå till så här i den hittills största upphandlingen inom barnvaccinationsprogrammet.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev