Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Utan personal har vi ingen sjukvård”

Publicerad: 15 november 2016, 09:30

Susanne Nordling (MP), oppositionslandstingsråd, och Jens Sjöström (S), oppositionslandstingsråd med ansvar för personalfrågor, båda Stockholms läns landsting.

Tempot är för högt. Villkoren är för dåliga. Den moderatledda alliansen i Stockholms läns landsting måste ta sitt ansvar som arbetsgivare och göra något nu, skriver en miljöpartist och en socialdemokrat i ett gemensamt debattinlägg.


Ämnen i artikeln:

Stockholms läns landsting

Personalbristen i Stockholms län är nu så kritisk att den hotar vårt hälso- och sjukvårdssystem. Socialdemokraterna och Miljöpartiet kräver omedelbara förändringar i arbetsvillkoren.

100 barnsjuksköterskor saknas inför öppningen av Nya Karolinska sjukhuset. 200 psykologer hotar att säga upp sig från Barn- och ungdomspsykiatrin. Och på Danderyds sjukhus rekommenderas barnmorskorna gå ner i deltid för att orka.

Personalflykten från landstinget är omfattande och sjukvården hankar sig fram genom att stänga vårdplatser, hyra in dyr bemanningspersonal och kräva det orimliga av de anställda. Den styrande alliansminoriteten tycks inte vilja se problemet.

På dagens landstingsfullmäktige lägger de fram sitt förslag till kompetensförsörjningsstrategi. Landstinget ska vara en ”attraktiv och konkurrenskraftig arbetsgivare” och ”tillhandahålla lärandemiljöer”. Det är många vackra ord, men tyvärr utan innehåll eftersom de noggrant undviker att lova något som faktiskt kan förändra. Det enda konkreta som omnämns, handlingsplanen, är inte ens påbörjad. Dessutom har personalen fått minimalt inflytande i processen.

Socialdemokraterna och Miljöpartiet har tagit fram en egen kompetensförsörjningsstrategi. Här är huvudförslagen.

Ge personalen tid för återhämtning och verkligt inflytande över schemaläggningen. Medarbetarna måste få ett hållbart arbetsliv för att få chans till ett hållbart privatliv. Om patienterna inte möter utvilad personal går det ut över patientsäkerheten.
Inför en modern lönesättning. Kunskap och erfarenhet ska löna sig. Idag får en sjuksköterska enklast ett karriärlyft och bättre lön om den byter arbetsplats. Sjukhusen får svårt att behålla erfaren personal och får lägga tid på att introducera nya medarbetare. Eftersom det inte lönar sig att utbilda sig är det svårt att rekrytera specialiserad personal. Vi kräver därför en lönesättning där utbildning och erfarenhet ger bättre utdelning.  
Ersättning vid specialistutbildning. De som vill studera vidare ska kunna göra det. Inför en akademisk specialistsjuksköterskeutbildning inom de specialistområden där bristen på sjuksköterskor är störst. Tjänsten ska vara en utbildningsanställning som är integrerad i verksamheten, och ha kollektivavtalsliknande villkor.
Krav på vårdgivare att delta i utbildning av ny personal. Det råder brist på praktikplatser för vårdstuderande. En stor del av sjukvården i Stockholms läns landsting drivs av privata företag varav många nekar att ta emot och handleda studerande. Vi kräver att delaktighet i utbildning och forskning blir en förutsättning för att få avtal med landstinget.

Stockholms läns landsting måste kunna erbjuda de anställda arbeten de orkar med och locka tillbaka människor som lämnat yrket.

Det är dags att se verkligheten. Tempot är för högt. Villkoren är för dåliga. Den moderatledda alliansen i Stockholms läns landsting måste ta sitt ansvar som arbetsgivare och göra något. Nu.

JENS SJÖSTRÖM OCH SUSANNE NORDLING

Ämnen i artikeln:

Stockholms läns landsting

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev