Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

"Utbilda dig inte till biomedicinsk analytiker!"

Publicerad: 20 februari 2008, 07:01

Jag råder i dag ingen att utbilda sig till biomedicinsk analytiker då lönen är usel, skriver Berit Almin.


Vi biomedicinska analytiker, BMA, som grupp börjar känna oss åsidosatta. Vi har inte fått någon reell löneförhöjning på många år, trots att vi betyder så mycket för sjuk­vården.

När patienter kommer till en läkare för att få en diagnos på någon sjukdom använder läkaren till stor del provsvar, vilka vi som biomedicinska analytiker tillhandahåller läkaren.

Jag, liksom många med mig, råder i dag ingen att utbilda sig till biomedicinsk analytiker - trots att yrket är spännande och utvecklande - eftersom lönen är så usel.

Efter 20-30 år har vi 20 000 till 22 000 kronor i lön på ”mitt” laboratorium, ett av de största och mest renommerade kliniska laboratorierna, nämligen Karolinska universitetslaboratoriet, Huddinge.

Med tanke på att man som nyutbildad biomedicinsk analytiker har 18 500-19 000 kronor är det heller ingen större skillnad mellan att vara ny eller gammal i yrket.

För att bli en duktig biomedicinsk analytiker krävs flera års upplärning och att det är endast 1 500-2 000 kronor som skiljer mellan ny och gammal BMA är ett stort hån.

Vi som grupp får oftast höra från våra chefer att det inte finns några pengar och detta trots att fackförbundet Kommunals medlemmar, dit lab­sköterskorna (det vill säga undersköterskorna) med ett års utbildning hör, senast fick 2 200-2 500 kronor i löneförhöjning.

Labsköterskorna får ta prover och märka in dem men inte utföra några analyser. Många av dem har nu 23 000 kronor i lön, det vill säga ett par tusen mer än vi har – och detta trots att vi delvis har ansvaret för deras jobb.

Är det rättvist? Utan oss kan inte läkarna sätta rätt diagnos och många skulle bli felbehandlade inom sjukvården och det skulle till och med kunna leda till dödsfall.

Vi vill ha betalt för det jobb vi gör!

Berit Almin

Berit Almin
är biomedicinsk analytiker vid Karolinska universitetslaboratoriet, Huddinge.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev