Debatt
”Utökad förskrivningsrätt äventyrar patientsäkerheten”
Det är bara läkare som kan ta helhetsansvaret för patienten, skriver debattörer från Läkarförbundet i en replik om utökad förskrivningsrätt för sjuksköterskor och barnmorskor. (5 kommentarer)
Publicerad: 14 februari 2022, 04:55
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Sofia Rydgren Stale, ordförande, och Lars Rocksén, förste vice ordförande, båda Sveriges läkarförbund. Marina Tuutma, andre vice ordförande Sveriges läkarförbund och ordförande Svenska distriktsläkarföreningen. Foto: Stina Stjernkvist/TT, Anders Wiklund/TT
För att värna patientsäkerheten är det av största vikt att vara försiktig med förskrivningsrätten och i stället arbeta för kontinuitet och tillgänglighet till läkare som tar helhetsansvaret för individens hälsa.
Att utöka förskrivningsrätten för sjuksköterskor och barnmorskor löser inte hälso- och sjukvårdens utmaningar. Snarare skulle det skapa ännu mer förvirring och minskad kontinuitet. Patientsäkerheten skulle dessutom äventyras.
Läs mer: Nytta visad för världens dyraste läkemedel
Det Sverige har behövt sedan 1970-talet är en primärvårdsreform värd namnet. En reform där alla får en fast läkare med ansvar för ett rimligt antal patienter. Då får vi kvalitet, kontinuitet och tillgänglighet i vården för hela befolkningen.
I Sverige har de flesta en egen frisör och 60 procent har en egen tandläkare. Men bara var fjärde har en fast läkare, visar en Novus-undersökning som Läkarförbundet låtit göra. I andra jämförbara länder är det mellan 80 och 99 procent av befolkningen som har det. Sverige har också längst väntetider till icke-akut vård, enligt Vård- och omsorgsanalys.
Svenska sjuksköterskor, exempelvis distriktssköterskor, och barnmorskor gör fantastiska insatser i vården. I teamen behövs många olika professioner för en god och nära vård; självklart de nyss nämnda, men också undersköterskor, fysioterapeuter, arbetsterapeuter, kuratorer och psykologer. Läkare har dock den högsta medicinska kompetensen, med tolv års utbildning för att bli specialist i allmänmedicin exempelvis.
Det är bara läkare som kan ta helhetsansvaret för patienten. Det handlar om att ställa diagnos, planera framtidens behandling och se till att behandlingar och mediciner inte krockar med varandra. Förskrivningsrätten är starkt kopplad till kompetensen.
Annars är vi helt med på att det behövs en rejäl satsning på god och nära vård. Regeringens primärvårdsproposition tar flera steg i rätt riktning, men vi behöver en lag som garanterar listning på fast läkare så att även Sveriges befolkning får möjlighet att träffa samma läkare och slipper upprepa sina besvär och sin sjukdomshistoria. Precis så som sker i jämförbara europeiska länder.
Task shifting eller uppgiftsväxling i vården, det vill säga att sjuksköterskor eller barnmorskor i det här fallet skulle utföra läkaruppgifter som de inte har utbildning för, löser inte vårdens problem. Tvärtom skapar det nya problem. Vi måste i stället se till att kompetensförsörjningen, med rätt kunskap och kompetens på rätt plats i vården, fungerar.
Sofia Rydgren Stale, ordförande Sveriges läkarförbund
Lars Rocksén, förste vice ordförande Sveriges läkarförbund och ordförande Läkarförbundets råd för läkemedel och medicinteknik, RLM
Marina Tuutma, andre vice ordförande Sveriges läkarförbund och ordförande Svenska distriktsläkarföreningen, DLF
Läs hela debatten:
”Utöka förskrivningsrätten för sjuksköterskor och barnmorskor”
”Vi är öppna för en dialog om läkemedelsfrågor”
”Uppenbart att förskrivningsrätt medför ansvar”
Kommentarer:
Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?
Kommentarer publiceras efter granskning.
2022-02-15
Jag håller med er, dock inte vad gäller patientsäkerheten. Alla patienter har rätt till en läkare som ansvara för hela ens behandling. Utökad förskrivningsrätt är inte svaret på detta. Jag har jobbat som distriktssköterska på en VC i 11 år. Jag önskar inte ha ett helhetsansvar med ordination, kontraindikationer etc. Men patienter som år efter år står på samma mediciner/dosering där läkarbesöket 1 gång per år består av en koll hur de mår samt provtagning. Detta skulle kunna vara något som en distriktssköterska med erfarenhet skulle kunna sköta, med klara riktlinjer. Jag jobbade i början av mitt yrkesliv på en neurologavdelning där vi som sjuksköterskor hade mycket generella ordinationer, men det var ju bara i det akuta skedet. Att förskriva läkemedel, följa upp, ev kontraindikationer etc är en läkaruppgift.
Distriktssköterska
2022-02-14
Trist att det ska behöva ta 10 år att få rätt diagnos i primärvården. Läkare som fnyser åt råd från apotekare. Istället behov av akut sjukhusvård där apotekarens råd införs. Sjuksköterskor som inte ens kontrollerar biverkningar vid fula sår. Läkare som inte kan tolka provsvar. Ingen behärskar allt! Visst är det så att alla professioner ska ha förskrivningsrätt med ansvar.
Maj-Britt Elmvik, leg apotekare
2022-02-14
Äntligen en vettig opinion. Sjukvården behöver inte fler förskrivande personal. Sjukvården behöver fler allmänläkare och fler vårdplatser. Erbjud undersköterskor en kortare utbildning i farmakologi och låt dem sköta läkemedelsutdelningen på avdelningarna så att vi kan öppna upp fler platser.
Farmakologen
2022-02-14
Bra att läkarförbundet tar tydligt avstånd mot utökad förskrivningsrätt!! Den som förskriver läkemedel (eller för del delen skickar röntgenremisser el dyl, som det stod i tidigare kommentar) måste vara beredd på, och ha kompetens för, att på egen hand ta ett helhetsansvar kring patienten med ALLT vad det innebär, inte bara gällande uppföljning utan också att ta konsekvensen av en ev felaktigt insatt behandling, eller där läkemedlet gett (oväntade) biverkningar med risk för permanent organpåverlan. Att förskriva läkemedel handlar inte bara om att välja preparat, styrka, dosering och behandlingslängd och sedan signera. Det MÅSTE finnas ett helhetsansvar bakom varje förskrivning!!!
Legitimerad förskrivare och läkare
2022-02-14
Om nu det bara är läkare som kan ta helhetsansvar, kanske vi ska diskutera förskrivningsrätt. Som Fysioterapeut på VC så har jag mött fruktansvärt många läkare som ska ta ett helhetsansvar där sjuksköterskor, fysios etc är de som ser hela patienten och talar om för herr läkare vad som bör göras för patientens bästa. Trots otaliga besök för patient hos de sk helhetsansvariga läkarna. Tyvärr finns det många som ska tjäna lite extra på en VC som definitivt inte tänker helhet. Möjlighet till förskrivning för vissa och likaså möjlighet till remiss till exempelvis rtg skulle minska mycket onödiga besök och onödiga remisser där vi ofta träffat patienten flertalet gånger och kanske oss de har öppnat upp sig för. Förskrivningsrätt utan anställning på adekvat mottagning är något som borde diskuteras. Framförallt även för de över 65 som ej har en anställning.
Sven Thomsson
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.