söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”V: Alliansen värnar vårdkapitalister”

Publicerad: 6 november 2018, 06:00

Jonas Lindberg (V), sjukvårdspolitisk talesperson för Vänsterpartiet i Stockholms läns landsting, skriver att Alliansen har skapat en gräddfil där stora vårdbolag har kunnat roffa åt sig vård som tidigare bedrivits av ideella aktörer utan vinstintresse.

Foto: Anna Molander och Rikard Berglund

Ett ägarbyte i avtalet med S:t Görans sjukhus måste godkännas och förankras av våra folkvalda politiker, skriver Vänsterpartiets Jonas Lindberg.

Ämnen i artikeln:

Capio S:t Görans sjukhusCapio ABStockholms läns landsting

Praxis efter val inom Stockholms läns landsting brukar vara att beslut av större karaktär hänskjuts till det kommande nya styret. Det är därför uppseendeväckande att Alliansen redan innan det nya styret formellt tillträtt föreslog att avtalet med riskkapitalbolaget Capio, som bedriver vård på S:t Görans sjukhus, ska förlängas från 2022 till 2026. Detta är ett beslut som inte behöver fattas förrän tidigast 2020, men det finns förklaringar till den borgerliga brådskan.

För det första var Alliansen troligtvis orolig för en valförlust i landstinget och ville skynda sig att fatta beslutet innan de blev bortröstade. Den andra omständigheten är att den franska vårdjätten Ramsay Générale de Santé nyligen köpt upp Capio. Alliansen väljer alltså att förlänga ett avtal för en så viktig funktion som ett akutsjukhus – innan vi ens vet något om dess nya ägare.

Vårdbolagens vinster behövs i sjukvården, inte i skatteparadis

Ägarbytet sker utanför de demokratiska organen, fast det är enorma skattemedel det handlar om. Ramsay Générale de Santé är kända för att ha sjukhus där försäkringspatienter anses särskilt gynnade, en företeelse som kolliderar med den svenska hälso- och sjukvårdslagen, som säger att behoven ska styra och att den som har störst behov ska prioriteras först. Ramsays intåg i svensk sjukvård kan man därför se som en garant för att mer ojämlikhet tränger sig in i vår gemensamma sjukvård.

Det blir en fjäder i hatten för Capio att visa för sin multinationella köpare att man säkrat tillgången till S:t Görans sjukhus framöver. Men det rimmar illa med den gemensamma politiska plattform som Alliansen och deras nya partner Miljöpartiet presenterade den 22 oktober, där det står att i synnerhet ideella aktörer och mindre enheter ska stödjas i vårdutbudet. Hur väl rimmar den ambitionen med att ett gigantiskt internationellt vårdbolag nu kliver in i Stockholm? På vilket sätt ökar valfriheten om i princip en stor vårdaktör dominerar hela marknaden?

Capio har tidigare gjort stora vinster på våra gemensamma skattemedel men knappt betalat någon skatt själva i Sverige. Samtidigt har vi sett hur akutmottagningarna i Stockholm har längst väntetider i Sverige och att vårdplatsbristen och personalflykten från sjukhusen förvärrats för varje år Alliansen har styrt. Vårdbolagens vinster behövs i sjukvården, inte i skatteparadis. Hur mycket av våra gemensamma resurser kommer genom den nya ägaren att hamna på ett konto på Caymanöarna?

Alliansen har med dåligt genomförda upphandlingar, där det lägsta priset anses vara den viktigaste faktorn, skapat en gräddfil för stora vårdbolag som kunnat roffa åt sig vård som tidigare bedrivits av ideella aktörer utan vinstintresse. Vänsterpartiet anser att ett ägarbyte i avtalet med S:t Görans sjukhus måste godkännas och förankras av våra folkvalda politiker. Det handlar i grunden om ifall man sätter vårdbolagens eller skattebetalarnas intressen främst. För oss är alltid medborgarintresset viktigare är vinstintresset.

JONAS LINDBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev