Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”V: Inför konsultstopp i landstinget”

Publicerad: 29 oktober 2018, 06:00

Jonas Lindberg, sjukvårds­politisk talesperson för Vänsterpartiet i Stocksholms läns landsting.

Foto: Anna Molander, Ann Jonasson/Bildbyrån

Låt folkvalda styra sjukhusen och inför ett konsultstopp. Det föreslår Jonas Lindberg, sjukvårdspolitisk talesperson för Vänsterpartiet i Stockholms läns landsting, för att lösa problemen med brain drain på NKS.


Nya Karolinska sjukhusets, NKS, moderna lokaler, superhöga specialisering och nya verksamhets­modell skulle i sig innebära att alla ville jobba där. Resten av landet skulle stå inför en brain drain av all vårdpersonal som ville flytta till Stockholm och jobba på detta toppmoderna sjukhus. Det enda som kunde stå i vägen var möjligtvis bostadsbristen i Stockholm, i alla fall om man fick tro Anna Starbrink (L).

Ungefär så här har det låtit när ansvariga allianspolitiker tänkt kring alla frågor som kommit under åren gällande – hur ska detta sjukhus kunna bemannas? Hur ska personalen trivas?

Nu står vi med facit i hand. I stället för brain drain från resten av landet är det nu NKS och intensivakuten som utgör en brain drain. Ett universitetssjukhus som får bemanna sin akutmottagning med hyrläkare och som fått riva dyra väggar inne i nya lokalerna för att man saknar tillräckligt med intensivvårdskompetens. Det är absurt men reser såklart frågan: Varför har ni ansvariga inte lyssnat när det har varnats för detta gång på gång?

NKS är det största prestigeprojektet i modern tid i Stockholm. Detta nya supersjukhus skulle sätta Stockholm på kartan. Det är prestigeprojektet som varit utgångspunkten och en kartläggning av det faktiska vårdbehovet och innehåll på sjukhuset har kommit sekundärt – för att inte säga sist på dagordningen. Allt har verkligen gjorts i bakvänd ordning. Det är med denna bakgrund vi måste förstå de ständigt återkommande problemen på sjukhuset. För att ro detta i hamn har konsultfirmor, PR-strateger, ekonomer och tunga administratörer dränkt sjukhusets personal i mallar på nya organisationsboxar, ”flödesprocesser” och ­”produktionsmått” för hundratals miljoner kronor.

Den administrativa och byråkratiska överbyggnaden på sjukhuset har svällt och gjort att de som står närmast patienterna i det dagliga arbetet – i huvudsak läkare och sjuksköterskor – tröttnat, ruttnat och nu flyr NKS som arbetsplats.

Trots omfattande kritik mot utformningen av nya intensiv­akuten med ett betydligt smalare uppdrag än tidigare skulle denna förändring till varje pris införas – för att prestigeprojektet NKS ska kunna utmärka sig som ett sjukhus för de absolut svåraste fallen. Detta skulle vara fullt möjligt ändå – och förmodligen skulle NKS vara ännu vassare på de riktigt svåra fallen om man fick behålla sitt tidigare akutuppdrag.

Vänsterpartiet menar att några riktigt viktiga åtgärder behöver vidtas för att kunna rädda detta sjunkande skepp:

1. I rekryteringen av ny sjukhusdirektör är det oerhört centralt att det blir en person med stark förankring i och stor förståelse för svensk hälso- och sjukvårdskontext. Tilltro och lyssnande till sin personal måste gå före konsult­användning.

2. Politisk styrelse. SLL utmärker sig i dag genom att ha så kallade professionella styrelser för sina sjukhus. Detta gör att den demokratiska insynen försvåras och ansvarsutkrävningen blir extremt otydlig. Vi vill att folkvalda styr. Anledningen till det är att vårdens utformning och utveckling kommer från politiska beslut. Har man lagt sin röst på ett parti bör man som väljare och folkvald ha möjlighet att påverka vad som sker på ett så viktigt område som vården.

3. Intensivakutens uppdrag måste breddas så att fler patienter kan tas emot.

4. Inför ett fungerande konsultstopp i hela landstinget som verkställs och i synnerhet på NKS. En genomlysning ska då göras för hur pågående projekt kan övertas av den egna verksamheten inom överskådlig tid och avslutas från konsultfirmorna.

5. Den amerikanska modellen ”värdebaserad vård” som NKS säger sig vila mycket av sin vårdplanering på måste omgående avvecklas då det enbart är en vidareutveckling av redan hårt kritiserade new public management där ekonomiska principer och mätningar ska utgöra grunden för vården.

6. Utvärdera organisations­modellen. NKS har ändrat sin verksamhetsmodell till en tematisk organisation. Inget annat sjukvårdsystem eller annan aktör i Stockholm använder denna modell. Hur ska samverkan och samarbete då konkret kunna fungera? Är den tematiska modellen ens förenlig med nätverkssjukvården?

7. Fokus på att öppna stängda vårdplatser. Detta görs genom att allt fokus måste flyttas från konsulters och ekonomers perspektiv till hälsosamma scheman för personalen, lönehöjningar och att ta efter lyckade förändringar från andra sjukhus i Sverige som kunnat stoppa personalflykt. Till exempel kortare arbetstid med bibehållen lön.

Relaterat material

”Det pågår ett braindrain från Karolinska”

JONAS LINDBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev