Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Vaccinationsprogram för barn ska vara jämlikt”

Publicerad: 29 augusti 2016, 05:00

Foto: Thinkstock

Regeringen måste snarast agera och se till att uppdatera det allmänna vaccinationsprogrammet, skriver Gilbert Tribo (L).


Ämnen i artikeln:

VaccinHepatitRegion Skåne

Vaccinationsprogram för barn och unga är ett effektivt sätt att se till att barn och unga inte drabbas av allvarliga och smittsamma sjuk­domar. Genom att staten ser till att finansiera och avgöra vilka vacciner som ska ingå får alla svenska barn samma skydd.

Dessvärre lever inte dagens vaccinationsprogram upp till grundtanken, utan i dag är det ett svagt program som långtifrån skyddar alla barn.

För att möta denna utveckling lade den dåvarande alliansregeringen fram en proposition 2012 för att se över vaccinationsprogrammet och uppdatera det eftersom allt fler vacciner upptäcktes. Fyra år efter kan vi i stället konstatera att ingenting har hänt och att ett nytt vaccinationsprogram har dragit ut på tiden. Med tiden tillkommer allt fler vaccinationer som bör vara med i programmet.

Två exempel är hepatit B och vaccin mot rotarvirus som inte ingår i det allmänna vaccinationsprogrammet trots att det är allmänt vedertaget att alla barn behöver ett effektivt skydd mot dessa två sjukdomar. Detta är bara två exempel men listan kan göras betydligt länge. Därför är det upp till de olika landstingen och regionerna att erbjuda dessa vacciner kostnadsfria om de vill skydda barnen.

När landsting/regioner gör olika prioriteringar så skapas det olika regler runt om i landet. Det innebär tyvärr att det ser olika ut i landet beroende på var barnet bor. Exempelvis har både Region Skåne och Stockholms läns landsting infört egna vaccinationer mot hepatit B, medan andra landsting har valt att inte göra det i väntan på att det ska ingå i det allmänna vaccinationsprogrammet.

I dag är det ett svagt program som långtifrån skyddar alla barn.

Utvecklingen är allvarlig och skapar ett ojämlikt system som gynnar vissa barn framför andra. Trots att detta har påtalats under flera års tid oberoende vilken regering som sitter vid makten har det inte hänt någonting.

För varje år som går väljer allt fler regioner/landsting att subventionera nya vaccinationer som barnen behöver för att skydda sig mot sjukdomar. Nu senast väljer Västra Götalandsregionen och Region Jönköpings län att införa vaccinationer mot rotarvirus.

Fortlöper den här utvecklingen kommer det snart inte att finnas ett allmänt vaccinationsprogram utan 33 olika med skiftande innehåll. Det kan vi inte acceptera. Regeringen måste snarast agera och se till att uppdatera det allmänna vaccinationsprogrammet.

GILBERT TRIBO

Ämnen i artikeln:

VaccinHepatitRegion Skåne

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev