Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Vansinne med remisskrav till akutmottagningar”

Publicerad: 3 januari 2020, 06:00

Jonas Lindberg, sjukvårdspolitisk talesperson för Vänsterpartiet Region Stockholm.

Foto: Erik Nordblad

Hela poängen med akuten är att du ska kunna få vård snabbt om du är akut sjuk, skriver Jonas Lindberg (V).

Ämnen i artikeln:

Region StockholmAkutsjukvård

Du ska inte behöva en remiss för att få komma till en akutmottagning. Den moderatstyrda majoriteten vill utreda detta för Region Stockholm. Hela poängen med akuten är att du ska kunna få vård snabbt om du är akut sjuk. Ett remisskrav gör det svårare för människor att få vård och är helt fel väg att gå.

Tänk att du halkar på en isfläck och slår i bakhuvudet. Med ett remisskrav till akuten kan du inte åka direkt dit för att säkerställa att inget allvarligt hänt. Nej, du måste ringa 1177 eller uppsöka primärvården och förklara vad som är fel och vänta på att de ska avgöra vart du ska åka. Den som behöver akut hjälp kommer att förlora mycket tid på detta, tid som kanske hade behövts för effektiv vård. Det är helt orimligt att patienter inte ska kunna åka direkt till en akutmottagning och få hjälp.

Majoriteten vill införa remisskrav för att det är långa väntetider på akutmottagningarna. Köerna på akuten beror på vårdplatsbrist på våra sjukhus. En akutmottagning måste ha en avdelning att skicka vidare patienten till när hen har fått akut hjälp. Majoriteten har lagt en budget många år i rad nu som gör det omöjligt för sjukhusen att öppna fler vårdplatser. I stället för att skjuta till pengar, så att köerna kan åtgärdas genom att stängda vårdplatser öppnas, väljer man nu att utreda remisskrav för att minska trycket på akutmottagningarna. Moderaterna och deras samarbetspartier i Region Stockholm har själva skapat den här situationen. Att införa ett remisskrav på akuten är inte rätt sätt att få bukt med den.

Vårdplatsbristen kommer att bli ännu värre nu när de styrande har valt att lägga sjukhusbudgetar som gör att fler än tusen personer av vår vårdpersonal sägs upp. Lösningen kan inte vara att göra det än svårare att få vård.

Den blågröna majoriteten hänvisar till att fler ska söka hjälp på närakuter, men verksamheten där är minst sagt svajig. Många närakuter kan inte ge den vård som behövs för akut mottagande av sjuka. Nyligen läste vi ett patientnämndsärende om åtta barn som har bollats runt mellan olika närakuter och barnakuter för att alla tycker att någon annan ska ge den vård som barnen behöver. Det är helt galet.

Primärvården går redan nu på knäna. Att lägga på den extra bördan att skriva remisser till akutmottagningar kommer inte göra tillgängligheten till vårdcentralerna bättre. Både vårdcentraler och akutsjukhus behöver ökade resurser för att kunna öppna vårdplatser och minska köerna.

Nej, vi har akutmottagningar för att kunna ta emot personer som behöver hjälp fort. Du ska inte behöva gå genom en ytterligare instans innan du kan få akut vård. Vänsterpartiet tycker att den moderatledda majoriteten kan stoppa den här utredningen innan den börjat och lägga pengarna på något vettigare.

Relaterat material

Akutremisser kan komma att skrivas av 1177 Vårdguiden

JONAS LINDBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev