Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Vänsterpartiet ägnar sig åt politisk pajkastning mitt i krisen”

Publicerad: 26 mars 2020, 12:04

Tobias Nässén (M) vård- och valfrihetsregionråd i Region Stockholm.

Foto: Emilia Öije Bergqvist

Att Region Stockholm enbart förlitat sig på ”just in time”-leveranser stämmer inte, skriver Tobias Nässén (M) i en replik.


Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt sade i Aktuellt den 24 mars att ”det är ett allvarligt läge, att småträtor måste läggas åt sidan – och att alla måste fokusera på att göra allt vi kan för att sjukvården ska fungera, allt vi kan för att smittspridningen inte ska pågå och allt vi kan för alla som drabbas (…)”. Sjöstedts uppmaning är mycket klok. Detta borde även Vänsterpartiets företrädare i Region Stockholm ta fasta på.

Vi befinner oss i en global pandemi. Världen, Europa, Sverige och Stockholm står inför en historiskt svår utmaning som ingen av oss mött i modern tid. I detta allvarliga läge måste det vara fokus på lösningar, snarare än politiskt gnabb.

Region Stockholm har störst andel av antalet coronasmittade i landet. Massiva insatser görs och omfattande åtgärder sätts in – i mycket hög hastighet. Alla resurser som behövs tillförs och vi kan nu snabbt ställa om – tack vare Region Stockholms starka ekonomi. Fullt fokus ligger på att hindra smittspridning, vårda sjuka, förbereda för fler svårt sjuka med ett kraftigt ökat antal intensivvårdsplatser och att säkerställa skyddsutrustning för vårdens medarbetare.

Företrädarna från Vänsterpartiet skriver att Region Stockholm enbart förlitat sig på ”just in time”-leveranser. Det stämmer inte. Region Stockholm har ett stort centrallager där kritiska artiklar förvarats och i den här svåra situationen kunnat levereras ut till sjukhusen. Vi befinner oss dock i en exceptionell situation. Förbrukningstakten är och kommer att förbli mycket hög – utrustning som brukar gå åt på en månad tar nu slut på bara några dagar.

Samtidigt har länder i Europa och världen infört exportförbud på skyddsutrustning, vilket inneburit för Stockholm och övriga Sverige att leveranser inte kommit fram. Utifrån detta läge sände Region Stockholm, Västra Götaland och Skåne en hemställan till regeringen där vi uppmanade dem att ta ett nationellt samordningsansvar. 21 regioner i Sverige kan inte konkurrera om det lilla utbud Sverige har – och störst behov måste gå först. Det är mycket bra att regeringen lyssnade och att Socialstyrelsen nu givits detta i uppdrag.

Samtidigt fortsätter vårt arbete på flera fronter. Region Stockholms inköpsavdelning jobbar mycket intensivt med att säkerställa leveranser. Vår lageryta har byggts ut och kapaciteten för att både ta emot och köra ut leveranser har ökat. Många hjältar just nu bär vita rockar och andra sjukvårdskläder, men många kör också truck.

Angående skyddsutrustning och långärmat eller kortärmat låter det på Vänsterpartiet som om det är ett politiskt beslut vilken typ av utrustning som ska användas. Det är det inte. Alla beslut som rör smittskydd och vårdhygien fattas av vår regionala särskilda sjukvårdsledning med bland annat chefläkare och smittskyddsläkare. Det är de som beslutar om vilken utrustning som ska användas i olika vårdsituationer. Vi måste lita på att experterna gör rätt bedömningar.

Senast 25 mars på pressträffen med Folkhälsomyndigheten lyfte Anders Tegnell detta. Han berättade att myndigheten håller på att ta fram uppdaterade rekommendationer. Han sade att de började med rekommendationer på en ganska hög nivå av skyddsutrustning, men att de nu har lärt sig väldigt mycket mer om sjukdomen. Långärmat behöver inte ur ett smittskyddsperspektiv användas i alla vårdsituationer. Det gör att vi och hela Sverige här och nu kan fokusera på användning av rätt utrustning, i rätt situationer och där den behövs som mest. Då kommer utrustningen enligt Tegnell att dessutom att räcka längre.

Vi är mitt uppe i en global pandemi. I ett tidigt och allvarligt skede ägnar sig Vänsterpartiet åt att dra slutsatser och kritisera såväl politik som hårt arbetande tjänstemäns beslut. Låt oss istället fokusera på det som är viktigt här och nu: Att ta oss igenom krisen, hindra smittspridning och att rädda liv.

TOBIAS NÄSSÉN

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev