Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Vänsterpartiet är en oseriös opposition”

Publicerad: 18 juni 2019, 05:00

Hade den rödgröna oppositionen fört en dialog med oss så hade Karolinska sjukhusets problem kanske inte varit lika allvarliga i dag, skriver Gabriel Kroon (SD) i en replik.


Sverigedemokraterna välkomnar allt engagemang för att underlätta och förbättra för personalen på Nya Karolinska sjukhuset, NKS, och i förlängningen hela Karolinska sjukhuset. Att ge personalen en framtidstro och förutsättningar för att kunna fortsätta göra sitt viktiga arbete är den enskilt viktigaste åtgärden som vi politiker måste lyckas med för att kunna vända utvecklingen på NKS.

Trots Jonas Lindbergs missledande argumentation så finns det faktiskt en hel del beröringspunkter i vår sjukvårdspolitik och Vänsterpartiets egen. Även om vi står långt ifrån varandra ideologiskt och värderingsmässigt ser vi på sjukvårdskrisen på delvis samma sätt. Vi är eniga i vår kritik av NKS, och på hur det nya sjukhuset fungerar. Vi är eniga i vår kritik av den tematiska vården och den så kallade värdebaserade vården vid NKS och därtill konsultanvändandet. Vi är eniga om att se över förbättrade arbetstidsmodeller och lösningar för att få vårdens viktigaste resurs – personalen – att orka med sitt viktiga arbete. Vi är eniga om en uppvärdering av personalen och vi är i det närmaste eniga om möjligheten för sjuksköterskor att få vidareutbildning och specialistkompetens under betald studietid.

Sedan är vi naturligtvis djupt oeniga om valfriheten i vården, om vårdvalen och synen på privata vårdgivare. Vi anser att sjukvården ska sträva efter högsta kvalitet och tillgänglighet där personalen ska kunna välja mellan olika arbetsplatser och arbetsgivare, då behövs både privata och offentliga alternativ.

Problemet uppstår istället när nyhetsrapporteringen är i 50 nyanser av rött. Vi har talat med arbetssökande sjuksköterskor som aldrig skulle få för sig att söka en vakant tjänst på Nya Karolinska sjukhuset. Orsaken är skriverierna och ryktena som handlar om NKS. Vi har suttit i samtal med folk som lämnat sjukhuset, lika mycket på grund av otillräcklighetskänslan och arbetsmiljön som den upplevda skammen att jobba på ett sjukhus med ett mycket dåligt rykte.

Jonas Lindberg skriver att det är oseriöst att Sverigedemokraterna gör anspråk på att vara ett sjukvårdsparti. Vi anser att Vänsterpartiet är en oseriös opposition. Under föregående mandatperiod gav Vänsterpartiet indirekt makten till Alliansen, istället för att samtala med Sverigedemokraterna, dåvarande vågmästare. Hade den rödgröna oppositionen fört en dialog med oss så hade Karolinska sjukhusets problem kanske inte varit lika allvarliga i dag.

Personalen på Karolinska sjukhuset är inte förtjänta av politiker som spelar politiska maktspel istället för att ta tag i de riktiga problemen. Det är upp till alla oss, politiker i Region Stockholm, att ge personalen en framtidstro. Det måste vi göra tillsammans. Det borde vi kunna göra tillsammans.

GABRIEL KROON

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev