Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Vänsterregeringen vill backa in i framtiden”

Publicerad: 20 oktober 2016, 05:00

I stället­ för att lägga en död hand över utvecklingen måste regeringen tänka om, skriver tre landstingspolitiker från Liberalerna.


Ämnen i artikeln:

Stockholms läns landstingRegion SkåneVästra GötalandsregionenGöran StiernstedtGabriel Wikström

Ska vård med tvång återföras till universitetssjukhusen? Regeringens och Vänsterpartiets förslag vore förödande för en modern, kunskapsbaserad sjukvård.

Vården blir allt mer avancerad, och det som tidigare var avancerat blir standard. Utvecklingen gör att vårdinnehållet på våra universitets­sjuk­hus måste förändras. Mer vård utanför de stora sjukhusen handlar om effektiv resursanvändning – men minst lika mycket om vårdkvalitet. Denna nivåstrukturering innebär helt enkelt att patienter ska få färre och kortare sjukhusvistelser.

Cancervården utgör ett av de tydligaste exemplen. Vissa avancerade behandlingar be­höver koncentreras. Annan behandling och rehabilitering kan utföras utanför sjukhus. Effektiv resurs­användning, goda vårdmiljöer – och överlevnad.

Göran Stiernstedt pekar på utmaningarna i sin statliga utredning Effektiv vård. Hur får vi ut mesta och bästa möjliga vård med begränsade resurser, en växande, åldrande befolkning och fortsatta medicinska framsteg? Primär­vården och öppenvården måste få ökad betydelse. Vi har påbörjat förändringsarbetet.

Det som var universitetssjukhusvård 2007 är det inte längre.

Nu hotas den moderna sjuk­vården av ogenomtänkta förslag från vänster. Vi undrar om sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) och hans stödparti Vänster­partiet över huvud taget har hängt med i utvecklingen, när de vill tvinga landsting och regioner att återföra vård som flyttats från universitetssjukhusen efter 2007.

Det som var universitetssjukhusvård 2007 är det inte längre. Om vi tvingas återföra vård som flyttat till andra akutsjukhus eller ännu mindre mottagningar, vore det förödande såväl för universitetssjukhusen som inte längre är lämpade för denna typ av vård, som för övriga vårdgivare, med­arbetarna – och framför allt för medborgarna. Valfriheten som patienterna har erövrat skulle försvinna.

Låt oss bara ta några exempel på vad som kan stoppas och slås sönder:

■ I Stockholm: Avancerad sjukvård i hemmet. Nyinvigda Centrum för reumatologi – universitetssjukvård utanför universitetssjukhuset. Cancervården – som efter ett beslut i bred parti­politisk enighet finns på bland annat Capio S:t Görans sjukhus. Och naturligtvis ett stort antal vårdval.
■ I Västra Götalandsregionen: Två nya planerade sjukhus i Göteborgsområdet för 10 000 dagkirurgiska ingrepp, som kommer ge mer anpassad vårdmiljö och låta Sahlgrenska universitetssjukhuset fokusera mer på sitt högspecialiserade uppdrag.
■ I Region Skåne: Flera vårdval som gett patienter valfrihet och vård hos små vårdgivare utanför de stora sjukhusen. Mammografi, dialys och mödrahälsovård som har flyttat från Skånes universitetssjukhus.

I stället för att lägga en död hand över utvecklingen måste regeringen tänka om. Satsa på den organisatoriska moderniseringen av vården i hela landet. Alla landsting har inte samma möjligheter. Det behövs ett nationellt stöd för en effektiv sjukvård, där varje patient kan få rätt vård på rätt plats, i rätt tid. Där borde regeringen lägga sin kraft – i stället för att tvinga patienter till universitets­sjuk­husen, som inte behöver vara där.

ANNA STARBRINK, JONAS ANDERSSON OCH GILBERT TRIBO

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev