Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Vår kampanj ger nyanserade svar om gamla myter

Publicerad: 2 mars 2012, 12:47

Kampanjen Hjärnkoll arbetar för att öka kunskapen om och förändra negativa attityder och beteenden gentemot personer med psykisk ohälsa.


I detta arbete jobbar vi med att nyansera en rad fördomar som får   negativa sociala konsekvenser för människor som lever med psykisk   ohälsa.

Framför allt sprider cirka 200 ambassadörer sin kunskap och lärdomar utifrån egna erfarenheter av psykisk ohälsa, psykisk sjukdom och psykiska funktionsnedsättningar. Genom ambassadörerna ges alltså många olika svar på de fördomar som florerar.

Hannes Qvarfordt, intressepolitisk talesperson för föreningen RSMH Livet, menar däremot i sitt debattinlägg den 15 februari att Hjärnkoll understödjer fördomar och myter. I sina exempel har han tagit några påståenden ut ur Hjärnkolls kontext på vår webbplats, vilket ger en missvisande bild.

Bland annat anklagas Hjärnkoll för osanningar när vi utvecklar fördomarna kring föräldrars roll i sina barns psykiska ohälsa. Hannes Qvarfordt undrar om Hjärnkoll vill säga att ett barns uppväxtmiljö har liten betydelse för uppkomsten av psykisk ohälsa.

Här ger vi de olika svar som finns från forskarvärlden och beskriver hur svaren påverkat behandling och attityder. Hur stor eller liten betydelse uppväxtmiljön har är forskarvärlden oense om, vilket är det vi säger.

Slutligen tycker Hannes Qvarfordt att Hjärnkoll inte ska säga att man får professionell hjälp inom den psykiatriska vården. Det vi säger är att de flesta som vänder sig till den professionella vården får hjälp. Vi blundar inte för att den psykiatriska vården är ojämnt fördelad och att det råder brist på psykiatrer, psykologer och annan utbildad personal. Men Hannes Qvarfordt borde också vara väl medveten om det stora problemet med en alltför negativ bild av vården. Den leder till att männi­skor inte söker hjälp eller inte söker hjälp i tid.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev