Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Vår rapport om dabigatran feltolkas

Publicerad: 20 mars 2012, 09:30

I ett debattinlägg om behandling med dabigatran vid förmaks­flimmer kritiseras resultat och slutsatser i en rapport för att vila på vetenskapligt tvivelaktig grund.

Ämnen i artikeln:

Boehringer-Ingelheim

Det är bra att rapporten, "Kostnader och kostnadseffektivitet av ett införande av dabigatran hos patienter med förmaksflimmer", röner uppmärksamhet men mindre upplyftande att läsa författarnas argument. De menar att den hälso­ekonomiska modellen som ligger till grund för vår analys inte är tillgänglig och därför inte går att bedöma. Detta är inte sant. Modellen finns tillgänglig och har granskats av många.

De menar också att den ­kliniska studien RE-LY inte kan uppvisa några signifikanta skillnader mellan behandling med dabigatran och warfarinbehandling av god svensk standard. Deras slutsats bygger på tre allvarliga feltolkningar:

1 - Det föreligger ett otillräckligt underlag för slutsatsen att skillnader inte finns mellan behandlingarna i RE-LY-studien. Denna var inte dimensionerad för att kunna visa statistiskt signifikanta skillnader på sub­grupps­nivå, vilket borde vara uppenbart för representanter för SBU. Engelska National Institute of Health and Clinical Excellence har kommit till samma slutsats som vi.

2 - Att likställa studiens mest välkontrollerade kvartil warfarin­patienter med svensk warfarin­behandling är troligtvis en grov överskattning.

3 - Att en kraftig minskning av antalet intrakraniella blödningar med dabigatran jämfört med warfarin inte är något som är värt att räkna på.

Dessa feltolkningar låg tyvärr även till grund för den obalanserade SBU-Alertrapport som kom för ett år sedan där SBU är den enda organisation hittills i världen som kommit fram till att warfarin är kostnads­effektivt i jäm­förelse med dabigatran även vid det nya lägre priset på dabigatran.

I vår studie beräknas att samhället kan spara över en ­miljard genom att alla som kan få anti­koagulantia förskrivs dabigatran. Det var ett av många räkne­exempel och definitivt inget fram­tids­scenario. Mot det anförs i inlägget att det inte finns något vetenskapligt underlag för läkemedlets effekt hos patienter som i dag inte får warfarin. Det är inte sant då hälften av patienterna i RE-LY just består av patienter som aldrig erhållit warfarin.

Slutligen kritiseras rapporten för att beräkna de hälsoekonomiska effekterna över en 20-årsperiod trots att studien bara omfattar två års uppföljning. Det vore tjänstefel att göra på något annat sätt och är helt i linje med hälsoekonomiska metodriktlinjer vilket författarna borde vara informerade om.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev