fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Våra förslag inkluderar alla medarbetare i primärvården”

Nationella vårdkompetensrådets uppdrag att redogöra för tillgången på allmänläkare innebär inte att vi utesluter övriga professioner, skriver Ann-Marie Wennberg Larkö i en replik.

Publicerad: 16 december 2022, 04:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ann-Marie Wennberg Larkö, ordförande i Nationella vårdkompetensrådet.

Foto: Mathias Bergeld/Bildbyrån


Ämnen i artikeln:

SocialstyrelsenAnn-Marie Wennberg Larkö

Nationella vårdkompetensrådet och Socialstyrelsen fick i september 2021 ett gemensamt regeringsuppdrag att föreslå insatser för att stärka medarbetarna och säkra kompetensförsörjningen i primärvården. Uppdraget redovisades i en delredovisning och en slutredovisning, som kompletterar varandra. 

Som Psykologförbundets ordförande skriver ingick en specifik del kring läkarförsörjning i uppdraget: att ta fram ett planeringsunderlag och rekommendationer för dimensionering av specialiseringstjänstgöring, ST, och specialisttjänster i allmänmedicin.  

Läs mer: ”Varför fokuserar Vårdkompetensrådet på läkarbrist?” 

Avsnittet om läkarförsörjningen är dock enbart en av fyra delar i rådets slutredovisning. I övriga delar lämnas förslag på åtgärder som rör samtliga högskoleutbildade professioner som är verksamma i primärvården. 

Psykologförbundet påtalar att det råder brist även på många andra yrkesgrupper. Det är också något som rådet uppmärksammar i redovisningen, där bland annat bristen på psykologer framhålls. 

Rådet lyfter även fram en rad framgångsfaktorer för att rekrytera och behålla medarbetare i primärvården. Flera förslag syftar till att förbättra arbetsmiljön, som i sig är en av de enskilt viktigaste frågorna för en god och hållbar kompetensförsörjning. 

Även teamarbete, där olika professioner i vården samarbetar, är något som rådet både i redovisningen av detta uppdrag och i tidigare sammanhang har lyft som en viktig pusselbit för att lösa kompetensförsörjningen. 

Rådet vill tydliggöra att del- och slutredovisningen tillsammans utgör en helhet, med ett stort antal förslag på insatser som inkluderar alla medarbetare i primärvården. Att rådet haft ett särskilt uppdrag att redogöra för tillgången på allmänläkare innebär inte att vi utesluter primärvårdens övriga professioner. 

Ann-Marie Wennberg Larkö, ordförande i Nationella vårdkompetensrådet

Följ debatten:

1.  ”Varför fokuserar Vårdkompetensrådet på läkarbrist?” 

2. ”Våra förslag inkluderar alla medarbetare i primärvården”

Kommentarer:

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev