Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Vård måste grundas på vetenskap”

Publicerad: 2 mars 2015, 06:00

Inga studier belägger att elsanerade rum hjälper dem som upplever elöverkänslighet, skriver en debattör.


På Västmanlands sjukhus Västerås finns sedan flera år tillbaka ett elsanerat rum.
Det är inte unikt för vårt landsting, men SVT har upp­märk­sammat att kunskapen om hur man nyttjar den särskilda tekniken som installerats, eller hur man bemöter elallergiker, generellt sett är låg i Sverige.

Det finns heller inga vetenskapliga belägg för att medicinsk elöverkänslighet verkligen existerar. På de patienter som uppvisar symtom har man inte kunnat fastställa att elektricitet skulle vara orsaken till de besvär som dessa personer har.

2013 konstaterade SBU, den statliga myndighet som granskar hälso- och sjukvårdens metoder, att det inte heller finns några studier som belägger att elsanerade rum på sjukhus är till hjälp för dem som upplever att de besväras av elöverkänslighet. Det kan tvärtom sända ut fel signaler om man tillmötesgår en diagnos som inte är vetenskapligt erkänd, vilket kan få till följd att fler tror sig lida av elallergi.

Personer som söker sig till sjukvården för att de upplever elöverkänslighet ska självklart erbjudas hjälp, och att dessa patienter mår dåligt ifrågasätter jag inte. Det jag ställer mig frågande till är om dessa patienter verkligen får rätt vård. Alla symtom ska alltid tas på allvar, men behandlingsmetoderna måste ha en forskningsbaserad grund.

Om så inte sker på Västmanlands sjukhus i dagsläget är det allvarligt. Jag har därför ställt frågan till den rödgröna landstingsledningen i Västmanland om de anser att ett elsanerat rum är förenligt med vetenskap och beprövad erfarenhet.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev