Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Vårda även patienternas privatliv”

Publicerad: 22 juli 2015, 12:23


E-hälsomyndigheten kommer under året införa tjänsten "Hälsa för mig", ett upphandlat it-system som gör dina personuppgifter och patientdata tillgängliga på internet. Dina data sparas utomlands där garantierna för hur de hanteras ej längre regleras av svensk lagstiftning. När vi skriver den här texten är man förmodligen redan på väg att föra över data till servrar utomlands. Allas personliga vårddata.

Det finns ett talesätt som säger: "Alla register läcker". Detta register undantas inte från denna risk. I april i år hackades ett gigantiskt register i USA, där mycket detaljerade uppgifter om amerikanska statsanställda (OPM) läckte ut. Detta trots att det omfattats av den absolut högsta säkerhetsnivån. Konsekvensen är att 21 miljoner amerikaner nu inte vet vilka som tar del av deras privatliv eller i vilket syfte.

Vi lever i en tid då våra liv katalogiseras, samkörs och jämförs. Register som lagrar den här informationen används till allt ifrån forskning och statistik till marknadsföring och handel. Det har länge hanterats med ett visst mått av naivitet, men nu borde vi sedan länge lärt oss av nybörjarmisstagen.

Myndigheterna har ett ansvar för gränsdragning mellan nytta och integritet när man skapar register om våra liv. Om gränsen inte går innan man skickar våra personliga data till privata företag i andra länder, bortom svensk juridik, utan möjlighet att kontrollera dess spridning - var går den gränsen i
så fall?

Den svenska personuppgiftslagen är tänkt och har som syfte att skydda människor från sånt här. Har myndigheten följt den lagen, så måste något vara på tok. Antingen är personuppgiftslagen trasig, eller så är viljan från myndigheten att köpa billiga IT-system större än viljan att följa lagen. Båda
alternativen är hisnande och borde intressera den grävande journalisten och förhoppningen med denna insändare är att väcka debatten hos de som arbetar inom vården.

Vi i Piratpartiet är visserligen för fildelning av kultur. Men vi sätter en tydlig gräns vid människors privatliv. Alla som lever i vår nutid förstår skillnaden. Det är orimligt att myndigheter kan fildela våra privata data på det här viset.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev