Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Vårdcentral som tar ställning mot vaccin bör inte få landstingspengar

Publicerad: 7 juni 2013, 14:07

Helene Öberg (MP) är kritisk till att läkaren Ursula Flatters argumenterar för fördelar med att inte vaccinera sig.


Under 2012 smittades 50 personer av röda hund, enligt nya uppgifter från Smittskyddsinstitutet. Det är det högsta antalet sedan 1989. Normalt smittas inte mer än fem personer per år. Förra årets rekordökning kan kopplas till Järna i Stockholms län där vaccinationstäckningen är lägre än i övriga landet. Spridningen i Järna visar därför på vikten av vaccination mot röda hund.

För mig blev insikten om vaccinets betydelse mer påtaglig när vår barnläkare undrade om vi kände någon i Järna. Förra sommaren hade vår son ännu inte fått vaccin mot röda hund eftersom det ges först vid 18 månaders ålder. Vår barnläkare avrådde från resor till Järna fram tills dess.

På 1700-talet var medellivslängden 33 år. En av orsakerna var de ständigt återkommande epidemierna av smittkoppor och mässling. Nuförtiden märker vi oftast inte betydelsen av vårt allmänna vaccinationsprogram. I de flesta områden i Sverige är så många vaccinerade att det inte blir några utbrott av allvarliga sjukdomar. Vi har aldrig sett konsekvenserna av sjukdomarna, eller behövt känna oss oroliga för att bli smittade. På det sättet är vi bortskämda, och blir lätta offer för mer eller mindre forskningsbaserade varningar för olika biverkningar.

Att välja att vaccinera sitt barn är ett individuellt val du gör som förälder. Det tycker jag är bra. Samtidigt får ditt enskilda val betydelse för andra, inte minst små barn och gravida kvinnor. För att vaccin ska fungera krävs att en mycket stor majoritet är vaccinerade. Om alltför många väljer att inte vaccinera sig eller sina barn så minskar det nyttan av mitt barns vaccination. Det ökar risken för andra att få sjukdomarna.

Jag vill värna människors rätt att ha makt över sina egna liv. Men jag är också angelägen om att människor i Stockholms läns landsting ska ha optimala möjligheter till god hälsa, och vara skyddade från undvikbara sjukdomar. Som politiker har jag också ett ansvar för att vi gör rätt saker med våra resurser. Bakom varje vaccin finns en samhällsekonomisk kalkyl som visar att vaccinet är ett bra sätt att hushålla med både hälsan och de gemensamma resurserna.

På Vidarklinikens vårdcentral i Järna arbetar läkaren Ursula Flatters, som har varit aktiv i debatten mot vaccinering. Hon har argumenterat för att små barn inte är mogna för vaccin, och att det finns fördelar med att inte vaccinera sig. Det är svårt att inte tro att läkarens egen övertygelse påverkar dina beslut som förälder eller patient, eftersom de flesta av oss har stor tilltro till läkarnas kompetens. Få av oss sitter med forskningsgenomgångar som kan bevisa eller motbevisa den information läkaren ger oss.

Utifrån barnläkares bemötanden av Ursula Flatters (Mats Reimer i sin blogg på dagensmedicin.se 15/7–12 och Cecilia Chrapkowska på doktorcecilia.wordpress.com 18/3–13) drar jag slutsatsen att hennes påståenden bygger på mycket liten eller ingen vetenskaplig grund. Valfrihet är viktig inom vården. Därför är jag glad att det finns ytterligare en vårdcentral i Järna.

När en landstingsfinaniserad vårdcentral väljer att offentligt ta flera debatter som representant för vaccinets motståndarsida är jag inte nöjd. Jag vill uppmana den moderatledda landstingsmajoriteten till en dialog med den aktuella vårdcentralen. Jag ser ingen möjlighet till fortsatt offentlig finansiering av vårdcentralen om vi inte når samsyn kring vaccinets betydelse för människor i vårt län.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev