fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Vården måste ständigt göra prioriteringar”

Det är anmärkningsvärt att Centerpartiet prioriterar gratis tolkhjälp i stället för fler händer i vården, skriver Charlotte Broberg (M) och Lars Rådén (M), i en replik.

Publicerad: 21 december 2022, 04:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Charlotte Broberg (M), från årsskiftet gruppledare i hälso- och sjukvårdsnämnden, och Lars Rådén (M), ledamot i hälso- och sjukvårdsnämnden, båda Region Stockholm.


Ämnen i artikeln:

Region StockholmModeraternaPrimärvårdTolkar i vården

Vi har rätt till vård i Sverige och den som inte pratar svenska kan med hjälp av tolk använda den rätten. Frågan handlar om ifall det ska vara en tjänst som är skattesubventionerad och i sådant fall hur länge. 

Att inte förvänta sig av människor som kommer till Sverige att de lär sig svenska kort efter att de blivit svenska medborgare visar på brister i synen på integration. Integration bygger på att samhället välkomnar nya medborgare, samtidigt som den som kommer till ett nytt land anstränger sig för att bli en del av sitt nya samhälle. Om vi inte ens förväntar oss att man som nyanländ lär sig svenska gör vi dem som kommer hit en stor otjänst – det lägger grunden för ett fattigt liv i utanförskap. 

Läs mer: ”Rätten till tolk är och ska förbli en självklarhet”  

Om detta verkar det dessutom finnas bred enighet. Moderaterna vill påminna Christine Lorne (C) om att hennes partis koalitionspartner, Socialdemokraterna, gick ut i valet och krävde att svenska borde vara ett krav för att få uppehållstillstånd. Med den lösningen torde detta således inte vara ett problem. 

Vi vill också påminna Christine Lorne om att Socialstyrelsens nya riktlinjer för adhd-vård, som kom efter valet, har många likheter med det förslag som Moderaterna presenterade i valrörelsen. Det uppskruvade tonläget gynnar inte sjukvårdsdebatten.

Vi har många rättigheter som också förenas med ett eget ansvar. Du har rätt till vård, men vid ett besök betalar du en patientavgift. Du har rätt att demonstrera, men ska du boka ett torg betalar du en markupplåtelseavgift. Du har rätt till barnomsorg, men får betala en avgift till kommunen. Det handlar om att man får stå för sin kostnad. 

Det är viktigt att föra in i debatten att Moderaterna inte har föreslagit att de som behöver tolk inte ska få det. Det Moderaterna pekar på är vem som ska stå för kostnaden. Om du kan förväntas prata svenska så ska det också kopplas till att du får stå för din kostnad för tolk. Detta ska givetvis förenas med rimliga undantag kopplade till kognitiva svårigheter eller ålder. 

Vården måste ständigt göra prioriteringar och språktolkningen i Region Stockholm kostar 140 miljoner kronor varje år. Det är pengar som skulle kunna användas för att anställa läkare och sjuksköterskor i stället.

När akutsjukhusen inkom med sina remisser på vänsterstyrets budget så larmade samtliga akutsjukhus om personalneddragningar motsvarande 1 500 personer, då ett underskott på 2,5 miljarder kronor står för dörren. Det är då anmärkningsvärt att Christine Lorne och hennes kollegor i vänsterstyret väljer att prioritera gratis tolkar före fler kollegor i vården. 

Charlotte Broberg (M), från årsskiftet gruppledare i hälso- och sjukvårdsnämnden, Region Stockholm

Lars Rådén (M), ledamot i hälso- och sjukvårdsnämnden, Region Stockholm

Följ debatten:

1. ”Rätten till tolk är och ska förbli en självklarhet” 

2. ”Vården måste ständigt göra prioriteringar”

3. ”Missförstånd i vården kostar stora pengar”

Kommentarer:

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev