Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Vården ska inte vara en marknad”

Det är enkelt att förstå varför Magnus Isacson väljer att sluta på Tensta vårdcentral, skriver Talla Alkurdi (S).

Publicerad: 1 februari 2021, 04:55

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Talla Alkurdi (S), oppositionsregionsråd i Region Stockholm.

Foto: Anna Molander


Ämnen i artikeln:

Region StockholmKry

Ett mer eller mindre omöjligt uppdrag. Så beskrev allmänläkaren Magnus Isacson möjligheten till att bedriva ett gott arbete i ett socioekonomiskt utsatt område i Stockholm. Det är också anledningen till att han i en debattartikel i Expressen 20 januari meddelar att han nu slutar på Tensta vårdcentral. 

Det är enkelt att förstå varför Magnus Isacson väljer att sluta och hans bild bekräftas även av många andra läkare, sjuksköterskor och undersköterskor i primärvården. Pratet om god och nära vård har inte motsvarats av mer resurser, utan snarare lett till att samma mängd personal måste springa snabbare för att hinna med fler arbetsuppgifter. 

Parallellt med detta har stora delar av den nära vården dränerats på resurser. Det handlar om en konsekvent underfinansiering från det moderatledda styret i Region Stockholm. Kostnadsutvecklingen för vårdvalen har vuxit explosionsartat till 2,4 miljarder kronor 2020, samtidigt som vårdcentralerna får nöja sig med en uppräkning på 180 miljoner kronor. Och givetvis ett utökat uppdrag, inte minst i utsatta stadsdelar. 

Det som skett är helt logiskt i ett sjukvårdssystem som i allt högre grad styrs av marknaden. 

Region Stockholm har nu 39 olika vårdmarknader med fri etableringsrätt, och fler under utredning. När marknaden ges fritt spelrum väljer aktörer helt logiskt att etablera sig där köpkraften och efterfrågan är som störst. Nya privatkliniker öppnar i Stockholms innerstad, vilket gör att det finns mindre pengar kvar till vårdcentralerna i Tensta, Skärholmen och Vårby. 

Så undergrävs möjligheten att bedriva god och nära vård på vårdcentralen i Tensta. Samtidigt som allmänläkare som Magnus Isacson väljer att lämna. Kvar lämnas vi med en ojämlik vård där platsen där du föddes på spelar allt större roll för vilken sjukvård du kommer att få. Det kallas för valfrihet, men var är valfriheten för barnfamiljerna i Nynäshamn som måste åka långt för att för vård? För Järfällaborna vars husläkarjour tvingas stänga? 

Konsekvenserna av denna politik handlar inte bara om siffror i ett excelark, utan märks direkt i stockholmarnas liv och hälsa. I dag skiljer det nästan åtta år i förväntad medellivslängd mellan välbärgade kranskommuner och socioekonomiskt utsatta stadsdelar. Det är siffror som borde mana till handling, men istället ser vi hur Moderaterna klipper band hos Kry samtidigt som personalen säger upp sig på Tensta vårdcentral. 

Vi socialdemokrater är inte emot privata alternativ i vården, däremot kommer vi att göra allt vi kan för att stoppa utvecklingen av en vård som styrs av plånbok och efterfrågan istället för efter vårdbehov. Vården bör inte, och ska inte, vara en marknad. Istället vill vi bygga en sjukvård i Region Stockholm där allmänläkarna på vårdcentralen i Tensta – och på Östermalm – har möjligheten att göra ett bra jobb. Där mottagningarna där behoven är störst får mest resurser och där ett utökat uppdrag för primärvården faktiskt motsvaras av mer resurser. 

I slutändan handlar det om att styrningen av sjukvården under lång tid snarare har syftat till att uppfinna nya vårdbehov hos i grunden friska patienter snarare än att prioritera resurser dit behoven är som störst. Här måste politiken våga sätta ner foten och säga att det faktiskt är viktigare med jämlik vård än att snabbt få träffa en läkare om du är förkyld. 

Talla Alkurdi (S), oppositionsråd i Region Stockholm

 

Kommentarer:

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Region StockholmKry

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev