Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Vården vinner på att andra än läkare får styra”

Det är en myt att läkare har bättre förutsättningar att utöva ledarskap än andra yrkeskategorier, skriver barnmorskan Rodrigo-Germán Araya de Castilla.

Publicerad: 16 oktober 2020, 05:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Rodrigo-Germán Araya de Castilla, leg barnmorska.


Häromdagen läste jag i tidningen att ”Fler läkare som chefer borde vara självklart”. Frågan är vilka som är duktiga på att leda andra? Det är faktiskt vi; barnmorskor, sjuksköterskor, röntgensjuksköterskor och biomedicinska analytiker som med vår kunskap har bidragit till att förbättra sjukvården.

Vården skulle vinna på att andra än läkare får styra i vården. Det är bättre för läkarna att övriga yrkeskategorier tar ett ökat ansvar för förbättringsarbetet och blir mer delaktiga i ledning och styrning på verksamhetsnivå. Inte bara för läkarna. Det vore bättre för patienter, sjukhus och verksamhet. Det är en myt att läkare är bra chefer eller har bättre förutsättningar att utöva ledarskap än andra yrkeskategorier.

Vi har ett personligt yrkesansvar, patienterna blir sjukare och vården mer avancerad. I vårt yrkesområde arbetar vi med patientsäkerheten, som är ett viktigt moment i vårt arbete, och har patienten i centrum. 

Vår uppgift är att varje patient ska känna sig trygg i kontakten med vården och likaså ska varje kollega kunna utföra sina uppgifter under sådana förutsättningar att en säker vård kan ges. Vi behöver känna igen behoven och skillnaderna hos var och en som individ och patient, men även hos anhöriga. 

Vi måste kunna hjälpa till att uppfylla deras behov och vara effektiva, produktiva samt uppnå de uppsatta målen inom vården. För att komma dit behövs ledarskapsförmåga och ledaregenskaper. Ledarskap är nödvändigt i alla omvårdnadsaktiviteter, till exempel är det nödvändigt för att sjuksköterskan ska kunna leda patientvården effektivt. Att arbeta med människor är en integrerad del av ledarskapet inom omvårdnad, liksom att ha bra arbetsrutiner, förmåga att kritisera och acceptera kritik samt att hjälpa andra kollegor att förbättra sig själva, personligen och professionellt.

Den medicinska utvecklingen sker på nationell nivå. Huvudmomenten i läkarutbildningen är att diagnostisera och behandla sjukdomar, inte att utbilda företagsledare. 

Ledarskap kräver adaptivt beteende och inte medicinska kunskaper, som läkemedelsdosering eller kirurgiska ingrepp. Jag kan inte se relationen mellan att läkarna måste ha ett ökat ansvar på ledningsnivå och det ekonomiska resultatet. 

Ledarskap handlar om att påverka människor att förändras, oavsett hur obetydlig den förändringen kan vara. En ledare måste ha vissa egenskaper som gör att han kan få andra människor att utföra en uppgift. 

Ledarskap betyder inte dominans. Chefens uppdrag är att få andra att arbeta, att få dem att arbeta för dig när de inte har någon skyldighet att göra det. Konsten att vara chef är konsten att hjälpa människor att fungera, arbeta mot samma mål.

Region Stockholm bör förtydliga andra yrkeskategoriers chefskap och öka deras representation i ledningsgrupperna på de olika sjukhusen. Varför är det nästan bara läkare i sjukhusens ledningsgrupper? Kan det vara så att omvårdnaden värderas lägre än medicin?

Rodrigo-Germán Araya de Castilla, leg barnmorska

Replik på

”Fler läkare som chefer borde vara självklart”

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev