Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Vårdens digitalisering kräver lokalt ledarskap”

Publicerad: 15 november 2016, 14:30

Daniel Forslund (L), innovationslandstingsråd, Stockholms läns landsting.

Foto: Pax Engström Nyström

Framtidens utmaningar kan inte lösas med gårdagens metoder. Innovation är en avgörande faktor för att lyckas med stora investeringar och förändringar i vården, skriver Daniel Forslund (L).


Ämnen i artikeln:

Stockholms läns landstingDigital vård

Trots att hälso- och sjukvården befinner sig i en historiskt intensiv förändringsfas, väntar både patienter och vårdpersonal otåligt på att befrias från 1990-talsteknik och ålderdomliga arbetssätt. Digitalisering sker inte av sig själv, utan kräver struktur, strategiska beslut och modiga förändringsledare.

Om utvecklingstempot ska kunna ökas krävs att alla landsting och regioner gör innovation och digitalisering till en strategisk ledningsfråga!

Innovation och digitalisering har i flera år varit begrepp som många pratar om i vårdsektorn, men fortfarande är det många landsting och regioner som inte tagit något samlat grepp om den digitala omställningen av verksamheten. Det hög tid att vi i landstingsledningarna tar ett tydligt ansvar för att ge vårdens alla eldsjälar mandat och stöd i arbetet med att förbättra och förnya sin vardag.

Därför beslutar Stockholms läns landsting i dag som första landsting i Sverige om ett nytt strategiskt grepp genom en samlad policy och två helt nya strategier för innovation och digitalisering. Årliga handlingsplaner ska följa upp genomförandet. Det är hög tid för Sveriges alla landsting och regioner att tänka nytt och banbrytande – om inte tiden ska gå oss förbi.

Framtidens utmaningar kan inte lösas med gårdagens metoder. Innovation är en avgörande faktor för att lyckas med stora investeringar och förändringar i vården. Genom systematiskt identifiera och ta bort hinder i vårdens styrsystem kan vi snabbare införa nya och bättre produkter, tjänster, processer och organisationsformer och därmed uppnå ökad kvalitet och högre effektivitet.

Vi måste släppa gamla föreställningar om att vi kan lösa allt själva.

Ny teknik och invånarnas behov av ökad tillgänglighet och delaktighet ställer krav, och ger möjligheter. Det är de behoven och möjligheterna vi ska möta – inte minst genom tillvarata den inneboende kraft våra medarbetare har.

Landstingets innovationsbehov är större än någonsin, men vi måste släppa gamla föreställningar om att vi kan lösa allt själva. Vi måste samverka med entreprenörer och företag, involvera medarbetare, patienter och invånare, samt utveckla innovativa samverkansmodeller i högre utsträckning än i dag. Sedan många år har SLL en framgångsrik innovationsverksamhet, men tydliga styrdokument och samordning har saknats. Följden är att vår samlade innovationskraft har varit mindre än den kunnat vara.

Innovation och digitalisering förs nu upp som strategiska ledningsverktyg för utveckling och förbättring av landstingets alla verksamheter. Målet är att skapa en kultur som uppmuntrar och belönar nytänkande och utveckling, där ett ständigt förbättringsarbete ses som en naturlig del av uppdraget.

Genom att ta ledartröjan för innovation och digitalisering vill vi bidra till utvecklingen av vården i hela Sverige, och inspirera och utmana alla vårdgivare att följa vårt exempel.

DANIEL FORSLUND

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev