torsdag26 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Vårdens medarbetare fick svikna vallöften i julklapp”

Vänsterstyrets julklappsäck innehöll miljardunderskott för akutsjukhusen, högre parkeringsavgifter och tyngre arbetsbelastning i Region Stockholm, skriver Charlotte Broberg (M).

Publicerad: 30 december 2022, 04:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Charlotte Broberg (M), ny gruppledare i hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Stockholm.


Ämnen i artikeln:

Region StockholmModeraterna

Först kom inflationen, därefter höjda räntor och sedan kom ännu högre elpriser. Nu har även vänsterstyrets julklappsäck till vårdanställda i Region Stockholm kommit. Säcken innehåller miljardunderskott för akutsjukhusen, högre parkeringsavgifter för att få jobba och tyngre arbetsbelastning. Frågan vårdens medarbetare måste ställa sig nu är om detta var vad som stod på deras önskelista.

För det första hittar vi miljardunderskott för akutsjukhusen i vänsterstyrets julklappssäck. I valrörelsen stoltserade Aida Hadzialic (S) med affischlöften om fler vårdanställda i stället för fler varsel. Det är mot bakgrund av detta djupt beklagligt att Hadzialic och hennes kollegor i december beslutade att klubba igenom en budget där det riktas för lite resurser till akutsjukhusen.

Läs mer: Karolinska når inte målet om köfrihet till årsskiftet: ”Vi satte ett ambitiöst mål” 

När akutsjukhusen inkom med sina remisser på vänsterstyrets budget så larmade samtliga akutsjukhus om personalneddragningar motsvarande 1 500 personer, då underskott på 2,5 miljarder kronor står för dörren. I slutändan kan vårdens medarbetare behöva få tacka av gamla kollegor i stället för att välkomna nya.

Vårdens medarbetare kan också vänta sig tyngre arbetsbelastning i och med vänsterstyrets julklappssäck. Inte bara på grund av att det kan bli färre kollegor i vården utan även för att vänsterstyret nedprioriterar viktiga och uppskattade vårdformer, som närakuterna. Det innebär att fler patienter behöver söka sig till redan överfulla akutmottagningar. Att vänsterstyret av ideologiska skäl väljer att nedprioritera och avveckla vårdformer som kortar köer och avlastar vårdpersonal är att straffa både patienter och vårdanställda.

Slutligen innehåller även julklappsäcken chockhöjda parkeringsavgifter för vårdanställda. Det innebär kostnader motsvarande mellan 1200 kr och 3000 kronor på varje lön, bara för att få utföra sitt jobb. Många tvingas vända på slantarna nu och det gäller även vårdens medarbetare. Att då chockhöja parkeringsavgifterna blir att lägga sten på börda. Om vänsterstyret på riktigt bryr sig om vårdpersonalen så bör de rulla tillbaka beslutet. Tunnelbana och cykel är bra, men alla kan inte få ihop jobbet och livet utan bil.

Moderaternas julklappssäck står i skarp kontrast till vänsterstyrets. I Moderaternas säck hittar vårdens medarbetare kortare vårdköer, fler kollegor och en bättre arbetsmiljö samt lägre parkeringsavgifter. Det är en julklappssäck som innehåller det som vårdens medarbetare önskade sig, på riktigt.

Charlotte Broberg (M), ny gruppledare i hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Stockholm

Följ debatten:

1. ”Vårdens medarbetare fick svikna vallöften i julklapp”

2. ”Moderaterna har svältfött våra sjukhus i åratal”

3.  ”S måste ta ansvar för den egna vårdpolitiken”

4. ”Att M pratar om kris på sjukhusen blir smått parodiskt”

5. ”Jonas Lindberg prioriterar ideologi framför vårdanställda”

6. ”Jämlik vård är en nödvändighet – inte en ideologi” 

Kommentarer:

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Region StockholmModeraterna

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev