Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Vårdföretagare bör få moms-kompensation

Publicerad: 9 juni 2009, 12:57

Privatvård konkurrerar inte på samma villkor som den offentliga vården, skriver Hans Dahlgren.


Den offentliga vården har de senaste åren fått en allt större konkurrens från privata vårdföretag. Den ökade mångfalden inom vården är väldigt positiv för medborgarna som får ökad valfrihet och för personalen öppnas möjligheten att starta eget samt att välja bland fler arbetsgivare.

Mångfalden innebär förstås även att flera olika branscher utvecklas och att utvecklingen inom svensk vård tar fart, samt – inte minst viktigt – att jobben växer till.

Bara inom vår organisation Vårdföretagarna har vi 1 800 medlems­före­tag med sammanlagt 55 000 årsanställda. Det finns i dag 14 000 privata vård­företag i Sverige.

120 000 personer arbetar i den privata vården, privata vårdföretag har i dag 7,4 miljoner läkarbesök varje år och i Stockholm sker vartannat läkarbesök hos en privat aktör.

Vårdföretagen arbetar dock fortfarande i motvind när det gäller konkurrens på lika villkor. De ekonomiska förut­sätt­ningar­na för privata vårdföretag kontra offentligt drivna vård­inrättningar är väldigt ojämna.

Ett område där privata vård­före­tag missgynnas är momsen. Eftersom vård är momsfri och reglerna för det offentliga och vårdföretagarna skiljer sig åt skapar det en större kostnadsbild för vårdföretagarna. Resultatet är att den ekonomiska situationen för vårdföretagarna blir helt annorlunda än för de offentligt drivna vårdinrättningarna och därmed konkurrerar man inte på riktigt lika villkor.

Regeringen har nu angripit momsproblemet för fri­skolorna genom propositionen Offentliga bidrag på lika villkor. Landets friskolor kommer nu att kunna få ut ersättning för momsen på liknande sätt som de kommunala skolorna får genom kommunen. Förslaget är enkelt – alla kommuner ska ersätta friskolorna med den så kallade 6-procentsregeln.

Vi inom vårdföretagarna ställer oss frågande till varför motsvarande inte genomförs inom vården. Vi har förstått att det finns förslag på utredningar om momskompensation till alla fristående utförare, alltså även inom vård, omsorg och andra verksamheter.

Vi inom Vårdföretagarna välkomnar en sådan utredning och anser också att det brådskar. En alltför långsam hantering kan riskera den positiva utveckling som pågår inom svensk vård.

Hans Dahlgren

Hans Dahlgren
är nytillträdd näringspolitisk chef inom arbetsgivar- och intresse­organisationen Vårdföretagarna.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev