Debatt
”Vårdpersonalen förtjänar fler kollegor”
Insatserna under pandemin har skett trots en bristande personalpolitik i de moderatledda storstadsregionerna, skriver socialdemokratiska regionpolitiker från Stockholm, Västra Götaland och Skåne.
Publicerad: 22 november 2021, 04:55
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Robert Johansson (S), biträdande oppositionsråd, Region Stockholm. Janette Olsson (S), oppositionsråd, Västra Götalandsregionen. David Westlund (S), andre vice ordförande personalnämnden, Region Skåne.
Ämnen i artikeln:
SocialdemokraternaModeraternaRegion SkåneRegion StockholmKarolinska universitetssjukhusetVårdpersonalen i hela Sverige har tagit ett enormt ansvar under pandemin. Deras uthållighet har prövats hårt. När vi behövde sjukvården som mest rustade den och ställde om för att vårda patienter med en sjukdom den tidigare aldrig mött. Insatserna har skett trots en bristande personalpolitik i de moderatledda storstadsregionerna.
Ett exempel är i Region Stockholm där vårdpersonalen på Karolinska universitetssjukhuset bekämpade pandemin trots hot om att 600 läkare och undersköterskor skulle varslas. I Region Skåne har den styrande alliansen valt att hålla inne extrapengar från staten på ett centralt konto och i stället lagt stora sparbeting på de skånska sjukhusen. I Västra Götalandsregionen beräknas övertiden bland vårdpersonalen ha ökat med 30 procent mellan 2019 och 2021.
Läs mer: ”Välfungerande vård förtjänar att ta mer plats i valdebatten”
Vi socialdemokrater står upp för en stark, generell och gemensamt finansierad sjukvård som ges i tid och efter behov. Sverige har en sjukvård i världsklass men det finns problem som behöver åtgärdas. Ett av de främsta problemen är bristen på vårdpersonal. De folkvalda har ett stort ansvar för att säkra kompetensförsörjningen inom sjukvården. Därför behövs politiska beslut som säkrar den långsiktiga utbildningen av ny vårdpersonal och samtidigt ger bättre arbetsvillkor och ökad möjlighet till kompetensutveckling för dem som redan arbetar i vården.
Pandemin har gjort bristen på vårdpersonal uppenbar. Sverige behöver en robust sjukvård med fler anställda i vården och fler medarbetare med hög kompetens. Som patient ska du kunna känna dig trygg med att den vårdpersonal du möter har de bästa förutsättningarna för att göra ett bra jobb. Där vilar ett stort ansvar på regionernas politiska ledningar att erbjuda schyssta arbetsvillkor.
S-regeringen har under pandemin gett regionerna stora ekonomiska tillskott. Målet har varit att pengar inte ska vara ett hinder för vården i kampen mot pandemin. Viktiga insatser har även gjorts för att öka antalet utbildningsplatser på läkar- och sjuksköterskeprogrammen. Dessutom är undersköterska på gång att bli en skyddad yrkestitel, vilket kan bidra till både bättre kompetens och förbättrade arbetsvillkor.
Om vi socialdemokrater får väljarnas förtroende att styra storstadsregionerna efter valet 2022 kommer vi att arbeta för att:
• Fler undersköterskor och sjuksköterskor ska få möjlighet att gå specialistutbildning med bibehållen lön.
• Bygga ut platserna för allmän- och bastjänstgöring för läkare.
• Stoppa privata vårdgivare från att strunta i kollektivavtal och rådande branschvillkor på arbetsmarknaden.
• Ge vårdpersonalen mer tid för fortbildning som säkerställer aktuell kompetens och kunskap genom hela yrkeslivet.
Sammanfattningsvis konstaterar vi att sjukvårdens anställda har gjort storartade insatser under extremt svåra förhållanden. De förtjänar bättre arbetsvillkor än de har i dag. Vi socialdemokrater kommer att göra vad vi kan för en förstärkt fortbildning och för att fler ska kunna anställas i vården. Efter valet hoppas vi att, tillsammans med en socialdemokratisk regering, kunna utveckla svensk sjukvård. Nu är frågan, vad vill de borgerliga partierna i allmänhet och det moderata partiet i synnerhet? Vad händer om de får regeringsmakten? Kommer allt det vi kämpat för att rivas ner?
Robert Johansson (S), biträdande oppositionsråd, Region Stockholm
Janette Olsson (S), oppositionsråd, Västra Götalandsregionen
David Westlund (S), andre vice ordförande personalnämnden, Region Skåne
Kommentarer:
Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?
Klicka här!
Kommentarer publiceras efter granskning.
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.