fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Vårdval apotek ger ännu bättre service”

Publicerad: 11 april 2014, 06:00

REPLIK Vi har fått ökad tillgång till apotek i Sverige. Jag ser fram emot en fortsatt diskussion kring hur vi också kan få ökad tillgänglighet till läkemedel, skriver läkaren Daniel Carlzon i ett svar till Sveriges apoteksförening.


Sveriges apoteksförening uppmärksammar i en debattartikel idén om vårdval apotek. Som det beskrevs på dagensapotek.se den 6 april är ett förslag med denna inriktning på gång. Att Apoteksföreningen redan nu kommer med synpunkter är mycket bra. Jag passar därför på att bemöta kritiken från föreningen.

Apoteksföreningen avvisar förslaget med motiveringen att det bland annat ”kräver en omfattande administration för landsting och apotek, utan att någon tillkommande konkurrenseffekt kan förväntas.” Samtidigt medger Apoteksföreningen att tillgängligheten till receptläkemedel inte har förbättrats efter omregleringen trots både ökade öppettider och att antalet apotek har ökat med 40 procent. Så hur fungerar konkurrensen om receptkunden egentligen?

Apoteksföreningen beskriver en oförändrad expedieringsgrad för receptläkemedel som en framgång. Jag ser det tvärtom som ett misslyckande för den omreglerade apoteksmarknaden. Tillgängligheten till receptläkemedel har inte ökat trots konkurrensen på marknaden. Apoteken är ensamma om att få expediera receptläkemedel. Ersättningen och förutsättningarna för detta uppdrag behöver förändras för att bättre stödja ökad tillgänglighet till läkemedel för kunderna.

Dagens system skapar inte tillräckliga möjligheter för receptkunden att dra nytta av en apoteksmarknad i konkurrens. Vårdval apotek är ett sätt att ge apotek förutsättningar att ge ännu bättre service. Kunskap om vilka läkemedel kunden behöver och när de behövs skapar möjlighet att i högre grad tillfredsställa behoven.

Vi har fått ökad tillgång till apotek i Sverige. Det är bra. Jag ser fram emot en fortsatt diskussion kring hur vi också kan få ökad tillgänglighet till läkemedel för patienterna i Sverige.

Relaterat material

deb”Listning på apotek skulle kräva omfattande administration”

Läkare föreslår vårdval för apoteken

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev