Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Vårdvalet här för att stanna i hörselvården

Publicerad: 20 april 2012, 12:00

Vårdvalssystem är här för att stanna, skriver Bertil Allard i ett svar på debattartikeln "Butikssystem ersätter en fungerande sjukvård".


Vi är ensamma i världen med det butikssystem som vi nu inleder i hörselvården, skriver två överläkare från Uppsala (se länk till höger).

Sanningen är att privata audionommottagningar, som läkarna kallar butikssystem, finns i hela Europa, USA och en rad andra länder. Sverige och England har med sina offentliga hörselvårds­monopol varit avvikarna. Både i England och i Sverige gör man nu som i resten av världen. Tar bort köerna och ökar tillgängligheten. Skånes sex offentliga hörcentraler på sex orter har ersatts av över 30 privata audionommottagningar på 15 orter. Skånes revisorer slår i sin rapport fast att kvaliteten har ökat och blivit jämnare sedan de privata audionommottagningarna startade.

I Sverige infördes för många år sedan ett höftregister. Något hörapparatregister finns inte. Genom vänliga hörapparatleverantörer vet vi hur många hör­apparater som säljs i Sverige, men på vilka patienter de anpassas och hur de fungerar har svensk audiologi ingen aning om. Skrämmande!
De flesta äldre som i dag besöker en hörcentral träffar aldrig en läkare. Hörselnedsättning kopplad till åldrandet kräver inga läkarinsatser utan kan klaras av en audionom. Om patienten/klienten som kommer till audionommottagningen behöver en utökad re­habilitering remitterar audionomen klienten till hörselvården. Även det har fungerat väl, redo­visar Skånes revisorer.

Jag hoppas så här på Äldreåret 2012 att Uppsalaläkarna delar den etiska koden för audionomer. Audionomen ska respektera och främja patientens rätt till personlig integritet och självbestämmande.

Hörapparatutvecklingen har, som Uppsalaläkarna skriver, gått snabbt framåt. Det beklagliga är, att den moderna teknologin inte upphandlas av landstingen och kommer till klienterna, som Hörselskadades riksförbund skriver i sin årsrapport 2009 och som Svensk Hörsel redovisat i sin rapport 2011.

Det finns givetvis de som ifråga­sätter vinstdrivande företag i vården, som ett av riksdagens partier. Personligen anser jag att vårdvalssystem är positiva och har kommit för att stanna även inom hörsel­rehabiliteringen.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev