Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Vårdvalsmodell löser problem på akuten

Publicerad: 26 september 2007, 04:43

REPLIK Först när närsjukvården fungerar kan patienter som inte har på akuten att göra hänvisas rätt, skriver folkpartisterna Birgitta Rydberg och Carl-Anders Ifvarsson i Stockholm.


Långa köer på akuten är något som irriterar inte bara Paolo Roberto och Dennis Brinkeback, med färska erfarenheter från landstingspolitiken, se tidigare debattartikel.

I våra ögon är det inte i första hand en resursfråga – utan en fråga om organisation och tillgänglighet. Det gäller helt enkelt att forma en hälso- och sjukvård där människor känner sig trygga med att vända sig till rätt vårdnivå, i rätt tid.

Avsaknad av långsiktiga vårdkontakter och en primärvård som känns otillgänglig har gett sjukhusakuterna en air av trygg tillflykt när man känner sig dålig. Så fastnar ännu fler som inte behöver sjukhusets resurser i köer där de hamnar längst ned i prioriteringen.

För att leva upp till de fina teorierna om en trygg vård i vardagen och en tillgänglig akutsjukvård när man behöver den finns ett antal uppgifter för landstingen, oss förtroendevalda och alla som arbetar i hälso- och sjukvården.

På sjukhusakuterna kan man arbeta smart med tydlig triagefunktion och tidiga läkarbedömningar. Capio S:t Görans sjukhus i Stockholm har framgångsrikt utvecklat sina arbetsformer. Patienter som inte har på akuten att göra ska hänvisas till rätt vårdnivå: närsjukvården eller en separat mottagning för lättare sjukdomsfall, bredvid den stora akuten.

Då måste naturligtvis närsjukvården fungera. Med Vårdval Stockholm kommer invånarnas val och behov att styra hur vården ser ut. Samtidigt får mottagningarnas ansvariga och medarbetare större makt och frihet att utforma sitt arbete. Vi ser nu ett starkt intresse för att starta mottagningar och ta emot patienter i alla områden i länet. Med fler husläkare och distriktssköterskor, jouransvar kvällar och helger, och stärkt psykosocialt stöd blir närsjukvården det långsiktiga, trygga alternativet. Och färre behöver åka till akuten.

Birgitta Rydberg, Carl-Anders Ifvarsson

Birgitta Rydberg
är landstingsråd (fp)

Carl-Anders Ifvarsson
är ledamot i landstingsfullmäktige (fp), båda i Stockholms läns landsting.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News