Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Varför denna väntan på akuten?

Publicerad: 12 september 2007, 04:47

Politikerna måste se till att avsätta tillräckliga resurser till akutvården så att patienterna slipper vänta i timmar, skriver Dennis Brinkeback.


Sommarprataren Paolo Roberto tog i P1 lördagen den 4 augusti 2007 upp frågan hur det kan komma sig att vi med världens högsta skatter har så dålig akutsjukvård och varför man på akuten på akutsjukhusen får vänta sju timmar för att få hjälp.

Efter att vid tillräckligt många gånger av och till under de senaste 30 åren besökt Stockholms akutsjukhus kan jag konstatera att Paolo Robertos fråga är högst berättigad. Under alla dessa år har väntetiden hela tiden varit mellan fem och tio timmar för icke livshotande sjukdomar/besvär.
rapporter och erfarenheter från andra länder visar att väntetider på akutmottagningar över huvud taget inte existerar. I USA och flera europeiska länder finns inga väntetider på akutmottagningarna. Varför fungerar det då inte i Sverige?

Väntetiderna har inget att göra med om vården bedrivs i privat eller offentlig regi. Den frågan är ju under ständig debatt. Vänte­tiden är ungefär lika lång vare sig man besöker akuten på det landstingsdrivna Karolinska universitetssjukhuset eller när man besöker akuten på det privata Capio S:t Görans sjukhus.

Väntetiderna har heller inget att göra med vilken majoritet som regerar i Stockholms läns landsting. Majoriteterna där har hela tiden växlat men vänte­tiderna har genom åren förblivit desamma, det vill säga många timmars väntetid. Jag har själv under några mandatperioder varit politiker (kd) i Stockholms läns landsting – men akut­vården var inte mitt område – och försökt få svar på varför inte väntetiderna kortas. Men jag har inte fått något svar.

Det kan helt enkelt inte vara så att problemen med vänte­tiderna på akuterna inte går att lösa. Den som är chef för akuten måste ha befogenhet att sätta in så många läkare så att vänte­tiden elimineras.

När det gäller Stockholm läns landsting får väl något av alla dessa landstingsråd – som ständigt uttalar sig i olika frågor – se till att avsätta resurser till akutvården så att köerna/väntetiderna försvinner. Varför ska vi annars ha ett landsting och landstingsråd som ansvariga för vården. Om varken cheferna eller ansvariga politiker kan lösa detta – vilket det mångåriga problemet tyder på – så råder ett sådant systemfel att hela det svenska sjukvårdssystemet måste ändras. Det måste helt enkelt vara möjligt att lösa detta.

Eller är det läkarintressen som till den grad styr här så att patientintresset om effektiv vård får vika? Av erfarenhet vet jag att landstingspolitiker lyssnar mycket mer på läkare än på patienter.

Dennis Brinkeback

Dennis Brinkeback
är jur kand, Hässelby.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News