Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Varför finns hyrläkare?

Publicerad: 14 oktober 2009, 05:20

Har läkarna mist sin moral, eller är det politikernas fel? skriver Tina Westberg.


Sjukvårdsorganisatörer, läkare och politiker, ni som har makt och ansvar för vården, vad är problemet?

En fast läkarkontakt är enligt lag en medborgerlig rättighet i Sverige och är vetenskapligt bevisat oftast bäst och säkrast resultatmässigt vid utredning och vård av patienter, och motsatsen kan vara förödande med risk för felaktigheter och till och med dödsfall.

Så varför har vi då  stafettläkare  som gör oengagerade och osäkra punktinsatser och som hyrs ut dyrt av förhärdade bemanningsföretag?

Vad beror det på?

Har läkarkåren mist sin moral eller tröttnat på sitt ansträngande humanitära uppdrag och blivit alltmer självisk och girig, i takt med att andra ledande samhällsskikt  skor sig fett ?

Eller är detta läkarkårens sätt att ge uttryck för sitt missnöje över att den de senaste åren alltmer behandlats som dussinvara och mist sitt inflytande över vården, till fördel för självrådiga organisations- och strukturintresserade som försökt minska vårdens kostnader? Är det dessa organisatörernas fel? Eller är det politikernas fel, kanske?

Jag vet inte vad det är för fel, men det är hög tid att tänka till om inte vården ska tappa ytterligare kapacitet att behandla korrekt och i rätt tid, och för att vi ska återfå och behålla vård styrd av en hedervärd etisk kodex, med engagemang och intresse för människor.

Det finns fortfarande duktig, solidarisk och engagerad personal kvar fast anställd i sjukvården och hundratals unga ambitiösa studenter som inget hellre vill än att bli läkare, men som inte släpps in på utbildningen på grund av för få utbildningsplatser, så förutsättningarna att göra något bra finns och det är tacksamt om ni som har makt använder den och gör det i samverkan.

Tina Westberg

Tina Westberg
 är hjärt- och pacemakersjuksköterska på Visby lasarett.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev