fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Varför inte erkänna politikens oförmåga”

Publicerad: 9 mars 2017, 06:00

Foto: Thinkstock

Sjuk­vården är i dag en ledarlös koloss som politikerna utnyttjar som plattform för sina personliga karriärer, skriver Kenneth Svanberg i en debattartikel.

Ämnen i artikeln:

VårdpolitikVinster i välfärden

Den svenska välfärden är i djup kris. Inom vård och skola är läget akut. Kvalificerad personal överger sina yrken och utbildade ersättare finns inte. Det handlar om politiskt styrda verksamheter som innebär avsaknad av styrning, ledarskap och organisation som normalt ska skapa trygghet och stabilitet i en verksamhet.

Vi har i dag kaos i offentlig verksamhet trots att finansieringen i många fall är tillräcklig. Miljarder av våra skattepengar rinner iväg oavbrutet utan att vi får något tillbaka.

I detta läge lyfter man fram frågan om företags vinster i väl­färden! De företag som man lagt ut offentlig verksamhet till tjänar för mycket pengar och skatte­planerar för att dra ner beskattningen i Sverige.

Detta handlar om pengar som får betraktas som kaffepengar i jämförelse med de miljarder som rinner iväg okontrollerat och utan styrning i den egna offentligt drivna verksamheten. Således en genant dimridå för att dölja den egna oförmågan att ta itu med de egentliga problemen inom den offentliga välfärdsverksamheten.

Vi behöver ingen över­vinst­debatt. Vad vi behöver är kompetent upphandling och krav­ställande från politikerna när man lägger ut uppdrag till privata aktörer.

Försök att kontrollera vinsterna i privata företag inom välfärden är infantilt. Många av dessa företag finns i koncernsammanhang vilket innebär fri intern prissättning för gemensamt upphandlade varor, fördelning av andelar av koncerngemensamma kostnader efter eget tycke, intern hyressättning som inte behöver följa några marknadsmallar, möjlighet att variera styrelsers och chefers löner för att ta några konkreta exempel. Detta innebär att man mycket lätt kan styra vilken vinstnivå man vill visa i ett enskilt dotterbolag. Ska staten lägga sig i detta och i så fall hur? Hela tänket är absurt och bottnar i okunskap.

Den bästa kontroll och på­verkan på vinstnivåer får man genom kvalificerade och professionella upphandlingsunderlag där man kan precisera exempelvis personaltäthet inom äldreomsorgen, vilken service och aktiviteter som ska levereras till de boende, antal måltider och näringsvärden etc.

Tillsätt styrelser helt utan politiker och tillsätt professionella ledare som kan stå för entreprenörskapet.

Då angriper man problemen och får konkreta effekter ut till berörda skattebetalare. Om man samtidigt tar bort all politisk direktstyrning av olika välfärdsverksamheter så kanske den offentliga vården och omsorgen kan bli attraktiv igen. Bolagisera alla verksamheter. Tillsätt styrelser helt utan politiker och tillsätt professionella ledare som kan stå för entreprenörskapet och skapa trivsel och framtidstro bland personalen igen.

Sjukvården är i dag en ledarlös koloss som politikerna utnyttjar som plattform för sina personliga karriärer men som genom sin närvaro skapar beslutsångest och förlorad motivation. Vad kostar inte detta i en högkvalificerad person­bunden verksamhet?

Låt olika ägare träda in. Sjuk­husen kan läggas som enskilda bolag direkt under staten. Vissa sjukhus kan sedan läggas ut på olika samhällsstödjande organ eller privata intressenter. Med ordentliga uppdragshandlingar från de politiska leden.

Vårdcentraler kan ägas av personal­kooperativ och/eller kommuner så länge politikerna håller fingrarna borta från den dagliga verksamheten.

Med olika ägare kan vi få olika prioriteringar vad gäller löner och investeringar. De stora kollektiv­grupperna inom vård­sektorn får plötsligt en arbetsmarknad med konkurrens och vi kan börja lyfta oss ur låglöneträsket för dessa grupper utan att tillföra ytter­ligare pengar.

Ta bort den pinsamma diskussionen om vinster i välfärden från den politiska agendan. Ni politiker kan i stället syssla med att driva politik – inte verk­sam­heter – och därmed ägna er åt att se till att vi skattebetalare får valuta för våra pengar. Kanske inte lika roligt och maktuppfyllande – men det är egentligen det vi har valt er för att stå för.

KENNETH SVANBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev