Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag16.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Debatt

Varför inte ge staten ansvar för all vård?

Publicerad: 13 April 2010, 12:14

REPLIK Läkaren och politikern Anders Mansten svarar på Carin Melins och Barbro Westerholms debattinlägg i nr 13/10.


”Bara med en enda huvudman kan man uppnå en optimal samordning av helikoptertransporterna.” Så övertygande argumenterar två folkpartister för den organisationsförändring som skulle innebära att staten i stället för landstingen ansvarar för luftburna transporter av akut sjuka patienter.

Förslaget låter klokt. Det är på flera sätt klokt! Men varför vill de båda folkpartisterna begränsa statens operativa sjukvårdsansvar till enbart i luften?

Det framgår faktiskt om man läser riktigt noga. För att ostört kunna fortsätta koncentrationen av sjukhusresurser till färre och färre sjukhus – helst ett per landsting? – utan alltför besvärande ilskemanifestationer från befolkningarna på bondlandet.

Alltså den utveckling som obrutet i minst 20 år drivits av flertalet av landets landsting, särskilt norr om Mälaren, och som i dag fått allt fler landstingspolitiker att fundera över utvägarna.

På det sätt Melin och Westerholm presenterar förslaget framstår det som ett osminkat försök att möta växande kritik mot utarmad sjukhusvård i landsbygd. Så att landstingen fritt kan fortsätta koncentrationen av sjukhusvård till städerna där sjukvårdsbyråkraterna bor och arbetar.

En annan invändning handlar om förutsättningarna för luftburna transporter i subarktisk miljö. Dessa innebär att sjukvårdshelikoptrar i Norrbotten står på marken cirka 100 kalenderdagar per år. I Värmland sannolikt något färre.

Den fråga som framför allt, apropå det inledande citatet, bör ställas till Carin Melin och Barbro Westerholm lyder:

Bör inte sjukvården även nere på marken samordnas och drivas av staten, om det är så optimalt uppe i luften?

Anders Mansten
är specialist i anestesi och intensivvård, landstingsfullmäktigeledamot (fp) i Norrbotten och har bildat det nya partiet Rädda vården inför valet.

Relaterat material

Heli­koptrar bör vara statens ansvar

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev