Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Varför lyssnar inte regeringen på riksdagens beslut?”

Publicerad: 20 oktober 2015, 05:00

Regeringen bör genomföra riksdagens beslut om nya direktiv till välfärdsutredningen omgående, skriver Cecilia Widegren (M).


I samtal med flera av vård- och omsorgens kvalitetsutvecklare, välfärdens medarbetare, får jag beskrivningen att det är som om en våt filt kastats ut över välfärdssektorn.

Därför är det nu djupt oroande, att den svaga vänsterregeringen har gett den så kallade Reepaluutredningen om vinster i välfärden förlängd utredningstid i över ett år för att utreda och komma med förslag om hur valfriheten och etableringsfriheten ska kunna avskaffas i den nära vården. Som skäl anges att de juridiska komplikationerna är större än väntat. Ingen juridik i världen kan förändra det faktum att majoriteten i riksdagen är emot att avskaffa lagen om valfrihet i vården. Vänsterregeringen fortsätter att trotsa riksdagsmajoriteten.

Faran med den förlängda utredningstiden är att till exempel läkare och sjuksköterskor som vill gå vidare och starta eller utveckla vårdverksamhet kommer att mötas med kalla handen av investerare och banker. Den osäkerhet som lagts över välfärdens verksamheter är mycket negativ. För alla parter utom för den ideologiska vänstern som ser all form av valfrihet och mångfald som hot mot den offentliga sektorn.

Riksdagen har genom socialutskottet vid två tillfällen gett regeringen så kallade tillkännagivanden, majoritetsbeslut och uppdrag till vänsterregeringen, att inte återkomma till riksdagen med förslag om förändringar i syfte att landstingens och regionernas skyldighet att ha vårdvalssystem i primärvården ska försvinna. Detta skedde dels den 5 februari, dels den 21 maj i år. Vänsterregeringen har hittills helt struntat i vad majoriteten i riksdagen gett uttryck för, inte bara vid ett tillfälle, utan två!

Det ska vara ordning och reda i välfärden

Det ska vara ordning och reda i välfärden. Genomför riksdagens beslut om nya direktiv till välfärdsutredningen omgående.

Avser ansvarigt statsråd i vänsterregeringen Ardalan Shekarabi (S) att genomföra riksdagens majoritetsbeslut och behålla valfrihet och mångfald i vården?

Relaterat material

Förlängt för Reepalus Lov-utredning

CECILIA WIDEGREN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev