lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Varför vill ni dra ner på vården av sjuka barn?”

Publicerad: 15 september 2017, 12:00

Marie-Louise Forslund Mustaniemi, kristdemokraterna, Magnus Leivik, moderaterna, och Jonas Lindeberg, Vård för pengarna, landstingsstyrelsen Landstinget Sörmland.

Foto: Lasse Skog samt Bildproffsen i Nyköping

Vi har svårt att förstå att Koalitionen inte vill satsa på att bygga ut barnsjukvården, skriver tre oppositionspolitiker i Landstinget Sörmland.

Ämnen i artikeln:

Landstinget SörmlandMälarsjukhusetNyköpings lasarett

Landstinget Sörmland har nu lägst antal vårdplatser för barn i Sverige.

Det är konsekvensen efter beslutet i landstingsstyrelsen den 5 september då Koalitionen (S+MP+C+L) med stöd av Vänsterpartiet beslutade att minska från 20 till 15 vårdplatser på Mälarsjukhuset i Eskilstuna. Barnkliniken ska täcka hela länets behov av barnsjukvård i Sörmland för barn 0-17 år.

I övriga landet varierar vårdplatserna mellan 5 och 8 per 10 000 barn. I Sörmland är siffran 2,5 platser per 10 000 barn. Varför det ska vara så få platser i vårt landsting vill vi gärna ha svar på.

I dagsläget finns det inga barnmedicinska slutenvårdsplatser i Nyköping. Vardagar till klockan 21 finns det barnläkare i Nyköping som kan ta hand om sjuka barn. Övriga tider är det läkare under utbildning som bedömer barn i Nyköping. Ska barnet skickas hem från akutmottagningen eller är det transport till Eskilstuna som gäller?

Det finns två platser på kvinnokliniken för övervakning av barn där kirurgi kan vara aktuellt men inga övervakningsplatser för barnmedicin.

Att kroniskt svårt sjuka barn kan vårdas hemma i stället för på sjukhus är en utveckling vi vill se mer av.

Vi har svårt att förstå att Koalitionen inte vill satsa på att bygga ut barnsjukvården på Nyköpings lasarett. Vi är ett län som växer och behoven av barnsjukvård kommer att öka. I ett första steg vill vi att det även skapas barnmedicinska övervakningsplatser i Nyköping.

Vi vet att det ska satsas på mobila team som ska stödja svårt sjuka barn som vårdas i hemmet och det är en mycket bra investering för framtiden. Att kroniskt svårt sjuka barn kan vårdas hemma i stället för på sjukhus är en utveckling vi vill se mer av i hela länet. Men de resurser som krävs för specialiserad sjukvård i hemmet får inte tränga undan nödvändiga satsningar eller verksamheter för barn i Sörmland. Olika verksamheter för barn ska inte ställas mot varandra.

Våra partier kommer att fortsätta driva på för satsningar för barnsjukvård i hela länet och utveckling av barnmedicin i Nyköping. Barnfamiljerna i södra länsdelen ska ha en tillgänglig barnsjukvård i Nyköping med barnspecialistkompetens alla dagar dygnet runt.

MARIE-LOUISE FORSLUND MUSTANIEMI, MAGNUS LEIVIK OCH JONAS LINDEBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev