Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Varje kommun måste ha en medicinskt ansvarig läkare”

Regionalt medicinskt ansvarig läkare har varken mandat eller möjlighet att påverka kommunens beslut, skriver debattörer från Svenska distriktsläkarföreningen i en replik.

Publicerad: 18 maj 2021, 11:18

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Nadja Schuten-Huitink, Marina Tuutma, Julia Eisenberg, Daniel Moberg.

Foto: Fredrik Karlsson/Bildbyrån (Marina Tuutma)


Ämnen i artikeln:

PrimärvårdÄldreomsorgDistriktsläkarföreningen

Vi är helt överens med Riksföreningen för medicinskt ansvariga sjuksköterskor, mas, och medicinskt ansvariga för rehabilitering, mar, om att läkarmedverkan i äldrevården behöver stärkas upp. Både i november och i februari skrev vi här i Dagens Medicin att det skyndsamt behövs tas fram ett nyckeltal, en lägsta nivå för vad som är rimligt med tid och antal patienter för både läkare och sjuksköterskor i särskilda boenden för att kunna garantera en bra och säker vård.

Ett av de stora problemen som äldrevården kämpar med är att den är uppdelad mellan olika huvudmän och olika huvudmän gör olika prioriteringar. Inte minst har det visat sig det senaste året under covid-19-pandemin. Alla minns diskussioner och diskrepanser mellan vilken skyddsutrustning som skulle användas eller inte användas i samband med både covid-19-vård och icke-covid-19-vård.

Vi har hört flera vittnesmål från läkare, sjuksköterskor och undersköterskor inom kommunen som har varit förtvivlade över bristen på direktiv till kommunal vårdpersonal om vilken skyddsutrustning som skulle användas och när. Även utbildning i hur man ska vårda och behandla covid-19-patienter på särskilt boende, säbo, saknades eller kom väldigt sent. Regionalt medicinskt ansvarig läkare kommer inte att kunna lösa de problemen – de har helt enkelt varken mandat eller möjlighet att påverka kommunens beslut.

Det vi saknar i debattinlägget från Riksföreningen mas-mar är hur man kan lösa bristen på den medicinska kompetensen i kommunerna. Svenska distriktsläkarföreningen anser att varje kommun även måste ha en medicinskt ansvarig läkare; en chefsläkarfunktion med beslutsmandat över utformningen av vården, kvalitetssäkring och fortbildning av vårdpersonal. Det är den medicinskt ansvariga läkaren som kan bedöma de medicinska konsekvenserna av de beslut som kommunen fattar, något som krävs om vi ska kunna säkra den medicinska kvaliteten.

Allmänheten och i synnerhet de äldre ska kunna lita på att de nödvändiga och korrekta medicinska prioriteringarna görs. Om vi varaktigt vill förbättra vården för äldre är det hög tid att vi tillsammans arbetar på att överbrygga gränssnittet mellan kommuner och regioner. Låt en stark allians mellan kommunanställda mas, mar och mal utgöra en trygg och stadig grundpelare i det gemensamma arbetet.

Nadja Schuten-Huitink, specialistläkare i allmänmedicin, ledamot i Svenska distriktsläkarföreningen

Marina Tuutma, specialistläkare i allmänmedicin, ordförande i Svenska distriktsläkarföreningen

Julia Eisenberg, specialistläkare i allmänmedicin, ledamot i Svenska distriktsläkarföreningen

Daniel Moberg, specialistläkare i allmänmedicin, ledamot i Svenska distriktsläkarföreningen

 

Replik på:

”Gärna medicinskt ledningsansvarig läkare – i regionen” 

Kommentarer:

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev