fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Varje recept behöver inte ifrågasättas”

Publicerad: 29 augusti 2014, 05:27

Jag vädjar till nitiska farmaceuter om att inte ifrågasätta alla förskrivningar som ej är strikt enligt Fass, skriver, Ulf Brettstam, psykiater.


På senare tid har jag noterat ett ökat självsvåldigt agerande från olika farmaceuter som inte bara på egen hand ifrågasätter ordinationer på recept via telefonkontakt – direkt vägran att lämna ut farmaka utan telefonkontakt har jag också upplevt. Recept som jag och kollegor har utfärdat på olika farmaka ifrågasätts, särskilt vid ”off label”-förskrivning.

Längre tillbaka i tiden hade vi läkare som praxis att skriva SIC!  vilket är en latinsk förkortning för att ordinationen är korrekt, på recept som inte var strikt enligt Fass, men det har inte behövts sedan länge. Särskilt ett farmaka tycks ”trigga” farma­ceuternas ”ordningssinne” och ifråga­sättande av läkarnas ordination, även om trenden drabbat olika farmaka, och det är melatonin och framför allt till barn.

Då tillverkaren av Circadin (Takeda) inte har ansökt om att få ingå i högkostnadsskyddet har Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket inte kunnat bevilja detta, men samtidigt inte godkänt kapsel eller mixtur melatonin annat än som licenspreparat och då med motiveringen att Circadin finns att tillgå!

Det finns en etablerad klinisk praxis och erfarenhet om att melatonin fungerar tämligen väl på olika sömnstörningar hos barn och unga, att medlet är så vitt undersökt, atoxiskt, saknar signifikanta biverkningar jämfört med placebo och att mixtur eller kapslar har bättre effekt än tablett Circadin.

Visserligen har farmaceuter tillsammans med andra legitimerade yrkesgrupper ett egenansvar i sin yrkesutövning och ska självklart reagera och agera när ett recept eller en ordination verkar klart felaktig. Men att varje gång läkaren gör en off label-förskrivning, kräva personlig förklaring via telefon eller helt sonika vägra expediera receptet och utsätta patienten för potentiellt allvarliga hälsorisker, får väl ändå ses som oacceptabelt?

Sömnens betydelse för vår totala hälsa är i dag allmänt känt, att barn och unga utsätts för alltmera stress i fotspåren av informationssamhällets ”utveckling” och inte minst att en viss frekvens av ljus från dator, surfplattor och mobiltelefoner stör hjärnans dygnsrytm och melatoninomsättning är väl känt hos oss som arbetar med barn inom vården. Alla farmakaalternativ till melatonin innebär högre toxicitet, har mer biverkningar och är därför inte ett första­val vid sömnsvårigheter.

Jag vill med denna artikel därför vädja till de nitiska farmaceuter som ser det som en oundviklig yrkesplikt att ha som regel att personligen ifrågasätta alla förskrivningar som ej är strikt enligt Fass. Annars får vi återgå till att skriva SIC! igen vid dessa tillfällen och hålla tummarna för att farma­ceuterna litar på doktorn. Fass är inte en lagbok eller förordning eller författning. Om läkaren utför sin författningsenliga yrkesplikt har hen dokumenterat i journal motivering till sin ordination.

Relaterat material

deb”Vi har ansökt om Circadin in i förmånen”

Så ofta ändrade apotek recepten

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev