Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Värna möjligheten att föda hemma”

Konsekvenserna av att skära ner på regionfinansierade hemfödslar är att gravida kvinnor väljer att föda hemma ändå – utan professionell hjälp, skriver barnmorskan Hannah Dahlbäck (V).

Publicerad: 1 november 2022, 04:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Hannah Dahlbäck (V), barnmorska på Danderyds sjukhus och ledamot i regionfullmäktige i Region Stockholm.


Ämnen i artikeln:

Förlossningsvård

Förlossningskrisen är inte över. Runt hörnet väntar nya försämringar för Stockholms kvinnor om politiken inte agerar. Förlossningsvården måste få bättre förutsättningar och lyckade projekt som ”Min barnmorska” i Huddinge måste värnas.

De senaste åren har Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge som enda sjukhus i Stockholm erbjudit gravida möjligheten att föda hemma, tryggt och säkert och utan att betala ur egen ficka. Detta har varit möjligt tack vare projektpengar från Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, som löper ut om några månader. Eftersom det tidigare moderatledda styret inte skapat förutsättningar för hemfödslar utan projektpengarna, så riskerar nu den möjligheten att försvinna. Det är helt fel väg att gå i ett läge där hela förlossningsvården går på knäna. Vi behöver satsa, inte skära ner.

Läs mer: 700 utan plats på förlossningen hittills under året 

Karolinska Huddinge har erbjudit möjligheten att föda hemma inom ramen för projektet ”Min barnmorska”, där du som gravid får träffa samma barnmorska innan, under och efter graviditeten. Förlossningsklinikens arbete med projektet har varit en stor framgång både för födande kvinnor och för barnmorskor. Det regionen måste göra nu är att se till så att resurser finns för att bevara och utveckla Huddinges framgångsrecept och sprida det till övriga förlossningsvården i Stockholm.

En satsning på förlossningsvården måste få kosta pengar på kort sikt. På lång sikt är vinsterna stora, inte minst ur ett folkhälsoperspektiv. En sammanhållen vårdkedja och möjlighet till hemfödsel leder till tryggare förlossningar, minskad risk för att föda prematurt, lägre användning av epiduralbedövning och amning i högre utsträckning. Dessutom blir personalomsättningen, som är ett av de största problemen i förlossningsvården i dag, lägre. Det har Karolinska Huddinges lyckade projekt visat.

Vi måste värna om möjligheten att som frisk kvinna med normal graviditet och en förväntat okomplicerad förlossning kunna välja att föda hemma. Mellan 2002 och 2019 fanns hembarnmorskor som finansierades av Region Stockholm, och flera studier visade på få förlossningsskador och en hög andel födande med positiva upplevelser av sin förlossning. Trots detta togs rättigheten alltså bort, och ansvaret att erbjuda hemförlossningar lades över på förlossningsklinikerna. Karolinska Huddinge var det enda av Stockholms sjukhus som nappade.

Vi barnmorskor har länge efterfrågat en mer differentierad förlossningsvård med fler barnmorskeledda enheter och en större möjlighet att välja att föda hemma. Varje graviditet är unik och alla behöver inte föda på ett akutsjukhus. Professionen förstår det här. Forskningen stöder det. I jämförbara grannländer som Danmark och Norge är offentligt finansierade hemfödslar en okontroversiell självklarhet. För många nyexaminerade barnmorskor, som lärt sig en sak under sin utbildning och sedan möts av något helt annat i yrkeslivet, kommer motståndet från chefer och beslutsfattare i den här frågan som en chock.

Konsekvenserna av att skära ner på regionfinansierade hemfödslar är att gravida kvinnor väljer att föda hemma ändå. Den som har råd kan anlita en privat barnmorska och stå för kostnaden själv. För den som inte har råd kan en hemfödsel utan professionell hjälp bli det enda alternativet. Om vi inte gör något åt detta riskerar förlossningen att bli en klassfråga. Så kan vi inte ha det i ett av världens rikaste länder.

Hannah Dahlbäck
Barnmorska på Danderyds sjukhus och ledamot i regionfullmäktige i Region Stockholm för Vänsterpartiet

Kommentarer:

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Förlossningsvård

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev