Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag11.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Debatt

Varning för vilseledning på netdoktor

Publicerad: 26 november 2008, 14:58

Redaktionen tycks inte bry sig om sina experters medicinska kunskaper, skriver Christian Geisler.


En väldigt gammaldags syn kring vad  yrsel  är och vad det beror på lever kvar i sjukvård och i medier. Det fick jag erfara när medicinskt okunniga journalister plötsligt hade fått fria händer över mina artiklar om vanliga yrselsjukdomar på www.netdoktor.se. Artiklarna var förändrade och hade satts in i helt nya sammanhang. Förändringarna resulterade i att den medicinska informationen om  yrsel  på netdoktor.se blev gravt vilseledande.

Yrsel  tillhör en av de vanligaste sökorsakerna i sjukvården. Under de senaste tio åren har kunskapen om störning som ger upphov till yrselkonflikter ökat dramatiskt. Framför allt har mycket ny kunskap om störningar i öronens balansorgan växt fram. Från att vara något oförklarligt och psykiskt relaterat är tillstånd med  yrsel  numera diagnostiserbara och behandlingsbara. I vana händer och med rätt undersökningsteknik kan ofta en relation till störningar i balansorganen påvisas.
www.netdoktor.se är en kommersiell medicinsk informationssajt som säger sig vilja förbättra folkhälsan genom upplysning och adekvat medicinsk information. Jag har varit en av sajtens medicinska skribenter, mitt område har varit yrsel- och balanssjukdomar.

I samband med en omorganisation har de medicinska skribenternas texter ändrats och försetts med olika nya diagnostiska tillhörigheter. Så även mina texter som beskriver de vanligaste yrselsjukdomarna. Förändringarna har gjorts utan skribenternas vetskap och utan att rådfråga någon tillräckligt medicinskt kunnig. Jag råkade upptäcka förändringarna av en slump häromdagen.

Arg och chockerad kunde jag ta del av en ändrad innebörd av begreppet  yrsel . Vanliga störningar i örats balansorgan presenterades som om de skulle bero på störningar i nervsystemet. Hjärntumör, stroke, epilepsi, ALS, Menieres sjukdom och godartad lägesyrsel presenterades som om de vore närbesläktade tillstånd. Akuta funktionsstörningar i balansorganen, tillstånd där man i dag saknar förklaringar, presenterades som om de vore del av ett förkylningstillstånd med snuva. Åksjuka presenterades som en barnsjukdom. Och en av de vanligaste orsakerna till yrsel, godartad lägesyrsel, presenteras under rubriken  gynekologi och kvinnors hälsa  som om det vore ett syndrom som bara drabbar kvinnor, en slags  kärringsjuka .

Upplevelsen av  yrsel  utan andra samtidiga neurologiska symtom är allra oftast godartad och beror sällan på störningar i det centrala nervsystemet. Att  yrsel  i första hand skulle bero på högt blodtryck, ömmande nackmuskler, hjärnblödning eller andra neurologiska grundsjukdomar tillhör ett föråldrat tänkande. Ett tänkande som aningslösa journalister på netdoktor kommunicerade på eget bevåg. Redaktionen på netdoktor.se verkar inte bry sig om sina experters medicinska kunskaper. De har heller inte kompetens att hantera medicinska texter utan de sprider egna påhittade föreställningar via sin sajt.

Patienter som insjuknar med akuta yrselsymtom har nog med sin egen oro och möts inte sällan av ett förvirrat mottagandet i sjukvården. De ska inte skrämmas ytterligare med osannolika påståenden om MS, ALS och andra neurologiska sjukdomar. Netdoktors spridande av desinformation ger knappast något stöd för dessa drabbade människor.

Mest förbluffad blev jag nog över att även presentationen av mig på netdoktor.se var ändrad. För att bättre passa till netdoktors nygamla och påhittade världsbild kunde jag läsa att jag numera var  expert inom området neurologi .

Aningslösa klantskallar på netdoktor tycks helt saknas respekt för sina skribenters texter. Ett oberoende tolkningsföreträde för medicinsk information och en oetisk hantering av medicinska fakta är fel sätt att möta de 500 000 besökare som söker information om sjukdomar och symtom på netdoktor.se varje månad. Än värre är att de fullständigt saknar omdöme kring hur deras desinformation kan komma att skada utsatta patienter med invalidiserande symtom.

Varning alltså för oseriösa webbsajter som saknar medicinsk kompetens. Varning för den vilseledande informationen på netdoktor.se.

Fotnot: Netdoktor.se har ändrat alla felaktigheter efter mitt påpekande. Men jag känner mig inte längre bekväm med att leverera patientinformation till ett företag som ändrar mina texter efter eget huvud och utan att rådfråga mig.

Christian Geisler

Christan Geisler
är legitimerad läkare specialiserad på
öron-, näsa- och halssjukdomar och audiologi med särskild inriktning mot yrselsjukdomar och före detta skribent på netdoktor.se.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev